В края на октомври /30.10.2020 г./ областният координатор на „Изправи

...
В края на октомври /30.10.2020 г./ областният координатор на „Изправи
Коментари Харесай

„Изправи се.БГ“ спря незаконна кариера край Плевен, която образува свлачище

В края на октомври /30.10.2020 г./ регионалният координатор на „ Изправи се.БГ “ за Плевен Юлиян Ненчев внесе запитване до регионалния шеф на Плевен Мирослав Петров, дали е издавано позволение за употреба на кариера за рандеман на инертни материали покрай с. Реселец, общ. Червен бряг, и дали е бил сигнализиран за работата й. Ненчев го осведоми още, че заради интензивната работа на мястото към този момент са налице свлачищни процеси, които заплашват освен гората над кариерата, само че и пътя, който е в непосредствена непосредственост. Към питането си ползва и настоящи фотоси, на които е видна усилената работа в кариерата.

След преписка по проблема сред регионалния шеф на Плевен, зам.-министъра на районното развиване и благоустройството и „ Геозащита “ ЕООД, кметът на Червен бряг Цветан Костадинов е назначил комисия, която да ревизира кариерата две седмици след внасянето на сигнала.

На 19.11.2020 година комисията установи, че по време на инспекцията „ не се прави активност по рандеман на инертни материали “ в кариерата, само че „ има забележими следи от потребление механизирана техника, с което се допуска, че секторът се употребява “.

Комисията е управлявана от зам.-кмета на Червен бряг Иван Новкиришки, чийто сектор е финанси и против който „ Изправи се.БГ “ внесе на 13.11.2020 година сигнал до КПКОНПИ за спор на ползи. В констативния протокол на комисията са признали, че се „ основава заплаха от свличането на земни маси и дървета на републикански път III-1031 “, който свързва градовете Червен бряг и Роман. Въз основа на изводите, комисията е предложила на кмета на Червен бряг да забрани противозаконния рандеман на материали, а засегнатите сектори да бъдат оградени с ленти.

Кметът Цветан Костадинов не разрешава добива със заповед. В нея цитира член от Закона за подземните благосъстояния, че добивът на строителен материал от скалите, съставлява рандеман на подземни благосъстояния, който може да се прави единствено, посредством концесия, каквато явно няма. Буди неразбиране, откакто самичък фактологично установи, че употребата на кариерата е противозаконна, поради неналичието на концесия, на кого не разрешава добива? Вместо да сезира прокуратурата за очевидно престъпление, доктор Цветан Костадинов оправомощава кмета на село Реселец Полина Крачунова, която е била също член на комисията, „ да откри и сформира актове за нарушаване по член 93, алинея 2 от ЗПБ “, а надзор за осъществяването на заповедта дава на секретаря на общината Антоанета Костадинова. Не е ясно с каква експертиза и пълномощия госпожа Костадинова може да управлява осъществяването на кметските заповеди.

"От „ Изправи се.БГ “ сме безапелационни, че сме очевидци на опит да бъде скрито очевидно престъпление ", настояват от Гражданската платформа. "И защото кметът на Община Червен бряг доктор Цветан Костадинов и регионалният шеф на Плевен господин Мирослав Петров не са сезирали прокуратурата, откакто са установили закононарушението, ние от „ Изправи се.БГ “ ще го създадем в най-кратък период ", допълват те.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР