В края на миналата седмица Държавната комисия за развитие и

...
В края на миналата седмица Държавната комисия за развитие и
Коментари Харесай

Китай с нови мерки в подкрепа на чуждите инвестиции

В края на предходната седмица Държавната комисия за развиване и промени разгласи, че скоро ще вкара повече политики и ограничения за индустриалния бранш, целящи да усилят задграничните вложения, допълвайки редицата ограничения, които Китай към този момент е подхванал, с цел да стабилизира своята стопанска система, търговия и приток на капитали.

За да насърчи задграничните вложения в страната, държавното управление ще актуализира каталога за промишленостите, в които се предизвиква притокът на задгранични вложения, като задачата е да се разшири в допълнение обсега им и се насочат външни капитали в основни области като произвеждане и обвързваните с него услуги.

Специалният работен механизъм за огромни планове, финансирани от чужбина, ще бъде в допълнение усъвършенстван, като в същото време Китай ще форсира осъществяването на първите пет кръга планове, финансирани от чужбина, оповестиха още от комисията.



Съобщението пристигна след съвещание на държавното управление в сряда, на което бе взето решение за по-нататъшно стабилизиране на стопанската система през четвъртото тримесечие, като в същото време още веднъж бе подчертано върху потребността от поддържане положението на националното стопанство в уравновесени и в рационални граници.

Преди това страната вкара няколко пакета от ограничения за стимулиране и стабилизиране на стопанската система, търговията и задграничните вложения, а упованията са тяхната успеваемост да продължи да се демонстрира през четвъртото тримесечие и даже през първата половина на 2023 година, уточни Ху Циму, заместител общоприет секретар на Форума за интеграция на цифровата и действителната стопански системи в изявление за Global Times.

По думите му, Китай продължава да е фокусиран върху дълготрайни ограничения, като да вземем за пример за стимулиране потреблението на електрически автомобили, които ще бъдат удължени до края на идната година.

Под въздействие на агресивното повишение на лихвените проценти на Федералния запас на Съединени американски щати световната стопанска система е изправена пред възходяща неустановеност, до момента в който икономическата непоклатимост и резистентност на Китай основават предсказуемост, сподели Ли Юн, заместник-председател на Експертния комитет към Китайската асоциация за поощряване на интернационалната търговия. Според него, един от позитивните резултати от политиката на Китай, съставлява покачването доверие на комерсиалните предприятия през третото тримесечие, което бе закрепено от отчет на асоциацията, оповестен предишния четвъртък.

Общите поръчки за експорт се чака да останат непроменени по отношение на предходната година, също повлияни от спорадичните огнища на COVID-19 в Китай и рецесията в Украйна, споделя Ли Янсун, управител в компанията Guangzhou Magi-Wap Culture Articles, чиито съществени клиенти са от Съединени американски щати, Европа и Австралия. Това се поддържа и от формалната статистика на Министерство на търговията, съгласно която продажбите на дребно са нарастнали с 5,4 % през август по отношение на година по-рано, потреблението на услуги продължава да се възвръща, като приходите от храни и питиета са се нараснали с 8,4 % на годишна база през август.

Междувременно, действително употребяваните задгранични вложения в Китай са нарастнали с 16,4 % на годишна база от януари до август, достигайки 892,74 милиарда юана (124,06 милиарда долара). Тези от Европейския съюз са се нараснали със 123,7 %, макар констатациите в годишния отчет на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай (EUCCC) от 21 септември, където се показва, че позицията на Китай като перспективна дестинация за  инвестиция запада, а е централната му роля в световните вериги за доставки е изложена на опасности.



Според Ху Циму, индустриалните разноски в Европейския съюз са скочили до неустойчиво равнище вследствие на продължаващата високата инфлация, „ безотговорното “ повишение на лихвите в Съединени американски щати и високите разноски за сила. Това – по думите му – ще подчертае сериозното значение на веригите за доставки в Китай.

Ли Юн отбелязва също, че китайското държавно управление работи за възстановяване на вътрешната бизнес среда, до момента в който тази в Европа се утежнява.

През май Китайската асоциация за поощряване на интернационалната търговия сътвори работна група за задграничните компании в страната, която даде нов канал и повече улеснения, тъй че компликациите и проблемите, свързани с бизнеса им в Китай да намират бързо и оптимално решение. Това, съгласно асоциацията, ще ускори решимостта на задграничните предприятия да остават и се развиват в Китай.

Въпреки натиска от стопански спад, проблемите, пред които е изправен Китай сега, са краткосрочни шокове, които няма да доведат до систематични опасности, показва Ху Циму. „ Устойчивостта на китайската стопанска система значи, че Китай има задоволително благоприятни условия за корекции “, безапелационен е той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР