В края на миналата година при строги мерки в Линц

...
В края на миналата година при строги мерки в Линц
Коментари Харесай

Празнични събития в Линц

В края на предходната година при строги ограничения в Линц се състояха няколко музикални събития, които привлякоха вниманието на кореспондента на БНР – Юлия Атцмансторфер.


„ За първи път от 50 години насам, в музикалния спектакъл в Линц беше сложена операта „ Аида “ от Джузепе Верди. Броени дни, откакто австрийското държавно управление вкара драконовски ограничения против ковид-инфекциите, българин трябваше да „ избави “ премиерата заради заболяване на щатен сътрудник. Петър Найденов, български бас с идни участия в Болоня и Калиари, почнал креативната си кариера от град Враца и часовете по пеене в музикалната паралелка на СОУ „ Отец Паисий “ в класа на Маргарита Малжданска, безусловно беше „ изтръгнат “ от фамилната си отмора в Марибор, Словения, с цел да пътува в деня на премиерата за Линц и изиграе ролята на Рамфис, висшия сановник. Маркус Пошнер управлява Брукнер-оркестъра Линц както в камерно-музикалните, интимните, по този начин и в „ триумфалните “ подиуми ловко, като потвърден звуков занаятчия.

Хорът и изключителният хор на музикалния спектакъл в Линц под управлението на Елена Пиерини и Мартин Целер се любуват звуково на атрактивните си задания в постановката на „ Аида “. Солистите блестят с извънредно красиви гласове. Елена Батукова-Керл е безапелационна с високо-драматичното си мецо и се превъплъщава майсторски в ролята на Амнерис. Соня Шарич е една сигурна във височините и вълнуваща Аида. Сунг-Киу Парк е въздържан в ролята на Радамес, само че компенсира с блестящия си тенор. Сигурни, вълнуващи и обиграни на сцената са Михаел Вагнер (фараон), Петър Найденов (Рамфис, висш жрец) и изключително Адам Ким (Амонарсо) “ – споделя Юлия, а повече детайлности може да чуете в звуковия файл.

Вечерта на 31 декември беше непокътната за „ Виенска кръв “ на Йохан Щраус-син.


„ Главната роля на Балдуин Граф Цедлау беше поверена на художествения началник на Брукнерхаус Дийтмар Кершбаум, който е приет и умел тенор, пял по всички най-известни международни подиуми. Той чудесно се превъплъти с високото си театрално и певческо изкуство в трагичната си роля на гладния за обич и постоянно подготвен за игри и нови случки Балдуин Граф Цедлау. Висококаратен беше целият певчески отбор, селекциониран от Кершбаум: от Габриеле – брачна половинка на сцената (и в живота!), чаровната Ренате Пийчайдър (сопран), през Елизабет Бройер в ролята на чепатата, вироглава, само че склонна на сватба танцьорка Франциска Калиари с нейния татко на сцената Герхард Ернст в ролята на Каглер, притежател на въртележка, до звънливото, занимателно и радостно сопрано на субретката Тереза Грабнер в ролята на Пепи.


Не по-малко забавни бяха и мъжките функции: баритона Ханс Грьонинг в ролята на княз и министър-председател, Михаел Хавличек в ролята на лакей на Граф Цедлау, Ерих Йозеф Лангвийзнер в ролята на граф Битовски, както и Якоб Хофбауер в ролята на келнера. Художественият началник на постановката Михаел Фихтенбаум беше избрал за вечерта на Силвестър подобаващ състав от Линц, оркестровия отбор „ Йохан Щраус “ с диригент Гуидо Манкузи, а майсторската постановка на Сузане Зомер беше виновна за протичащото се на сцената. Поканеният от Санкт Пьолтен „ Европейски балет “ доукраси по един доста грациозен метод постановката “.

Още за постановката в звуковия файл.


Първият ден на новата година донесе още вълнуващи осъществявания за публиката в Линц пристигнала в Брукнерхаус, където под диригентството на Маркус Пошнер свири оркестър „ Брукнер “.

„ И в случай че в последните години умишлено е било избягвано наподобяването  на Новогодишния концерт на Виенските филхармоници, като да вземем за пример традицията Новата година в Линц да се открива с 9-та симфония на Бетховен, както и с други смесени стратегии, то тази година Линц беше даже по-традиционен и от Виена. В наложителната стратегия на концерта бяха показани общо 15 творби на семейството Щраус, от произведения на дядото Йохан до произведения на внука Йохан, един съвсем незнаен Щраус, наследник на Едуард. Осем от творбите бяха премиерни за Брукнерхаус, което значи, че са били подбрани освен най-известните валсове и полки “.

Всичко за този концерт може да научите в репортажа на Юлия Атцмансторфер.

Снимки: ФС на Brucknerhaus, Reinhard Winkler,  Herwig Prammer
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР