В края на март в Mount Sinai в Ню Йорк

...
В края на март в Mount Sinai в Ню Йорк
Коментари Харесай

COVID-19 сгъстява кръвта и води до съсиреци в различни органи


В края на март в Mount Sinai в Ню Йорк забелязали нещо необичайно да се случва с кръвта на пациентите. Невролози оповестяват, че катетрите за бъбречна диализа почнали да се запушват от съсиреци. Пулмолозите записали необичайно обезкръвени елементи от белите дробове. Неврохирурзи се сблъскали с прилив на инсулти, породени от тромбоза, и то при извънредно младежи, като най-малко половината от тях били с положителен тест за ковид.

" Стряскащо е какъв брой доста запушвания на кръвоносни съдове провокира това заболяване ", споделя доктор Джей Моко, неврохирург от Mount Sinai. Според него и други сътрудници считат, че COVID-19 е повече от белодробно заболяване.

След като разнообразни експерти споделили наблюденията си, в болничното заведение са изработили нов протокол и дават огромни дози лекарства за разреждане на кръвта още преди да се появили сигнали за съсиреци.

" Може би - само че единствено може би - като предотвратяваме тромбозата, можем да понижил тежестта на болестта ", разяснява доктор Дейвид Рийк, началник на болничното заведение. Протоколът не се употребява навсякъде, защото при някои пациенти разреждането на кръвта може да провокира кръвоизливи в мозъка и други органи.

От средата на март за 3 седмици доктор Моко имал 32 души с инсулт с солидно блокиране кръвоснабдяването на мозъка. Това е два пъти повече от нормалния брой за това време на годината и " доста, доста нетипично " е, че петима са били под 49 години, най-младият е бил на 31. Поне половината от тях са били инфектирани с ковид, написа „ Дневник “.

Колегата му пулмолог доктор Хуман Пур в интензивното поделение обърнал внимание на необикновени индикатори на обдишващите апарати на 14 души. Белите им дробове не били твърди, което е особено за остра пневмония, когато удебеляване на тъканта стопира връзката на вдишвания въздух с кръвоносните съдове. През тях не прекосявала задоволително кръв, която да поеме кислорода и да го разнесе из тялото. Същата вечер той споделил това с сътрудник нефролог от нощната счита, който забелязал запушването на катетрите.

Този доктор, Пур и Моко се събрали в 2:46 през нощта, обменили информация какво се случва и изработили новия протокол, включващ по-високи дози хепарин.

" Ройтерс " добавя, че такива данни има и от китайски лекари от провинция Хубей и други тежко наранени региони.

В Бостън в Beth Israel Deaconess Medical Center към този момент опитват дали се усъвършенства ситуацията на пациенти с COVID-19 при предоставяне на противосъсирващи лекарства.

Запушването на кръвоносни съдове е видяно и от American Society of Hematology, само че организацията предизвестява, че към този момент е незнаен резултатът от новата терапия при пациенти без такива признаци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР