В края на изминалия период в някои райони от страната

...
В края на изминалия период в някои райони от страната
Коментари Харесай

Седмична агрометеорологична прогноза 27.08.- 02.09. 2021г.

В края на миналия интервал в някои региони от страната паднаха превалявания сред 10 – 30 l/m2(Кнежа – 34 l/m2, Благоевград – 24 l/m2, Враца – 20 l/m2, София – 19 l/m2, Чирпан – 13 l/m2), които усъвършенстваха изискванията на почвено овлажнение.

Но поради продължителното лятно засушаване те бяха без изключително значение за част от късните аграрни култури, които прибързано завършиха развиването си.

През идващия седемдневен интервал вегетационните процеси при селскостопанските култури ще протичат при средноденонощни температури към климатичните правила .  През по-голямата част от интервала агрометеорологичните условия ще се дефинират от неустойчиво време с превалявания в доста региони от страната. Към края на интервал вероятността за превалявания понижава. При късните хибриди царевица ще протича млечна зряла възраст, а при приблизително късните – восъчна зряла възраст . В огромна част от полските региони на страната при слънчогледа ще се следи техническа зряла възраст (при реколтиране на семената оптималната мокрота за дълготрайно и безвредно предпазване на продукцията би трябвало да е 8 – 9 %). Ранните бели винени сортове ще доближат софтуерна зряла възраст.

В регионите, където се чакат превалявания (Западна и Централна България и тук-там в североизточните райони) почвените влагозапаси в орния пласт ще се усилят и ще се основат условия за по-качествено осъществяване на дълбока оран и предсеитбени почвообработки на полетата планувани за засяване със зимна рапица. В края на август стартира да тече оптималния агротехнически период за сеитба на маслодайната просвета.

Честите валежи ще лимитират опциите за осъществяване на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури за късно есенно произвеждане.

 

Национален институт по метеорология и хидрология

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР