В края на годината най-добре се виждат добрите резултати за

...
В края на годината най-добре се виждат добрите резултати за
Коментари Харесай

Премиерът прибързано се похвали с ръст на чуждите инвестиции

" В края на годината най-добре се виждат положителните резултати за българската стопанска система. За януари – октомври 2019 година директните задгранични вложения в страната са с 553.8 млн. евро повече от тези за същия интервал на предходната година. През първите 10 месеца те нарастват с 953.3 млн. евро при нарастване с 399.5 млн. евро за януари – октомври 2018 година "  

Това написа във Facebook министър председателят Бойко Борисов като цитира оповестени през днешния ден данни на Българска народна банка за директните вложения в страната.

Отчетеният растеж на преките непознати вложения в българската стопанска система обаче далеч не е толкоз неоспорим. По-внимателно вглеждане на данните демонстрира, че той се дължи само на раздадени заеми от фирмите майки на българските им сдружения, които би трябвало да се връщат. 

Така да вземем за пример единствено през октомври под формата на заеми у нас са влезнали 152.2 млн. евро, а от януари до октомври сумата нараства до 1.301 милиарда евро. Тези пари обаче не са чисти капиталовложения в българската стопанска система, тъй като подлежат на връщане.  

В същото време през октомври под формата на дялов капитал, който се приема за дълготрайно капиталово желание, през октомври освен, че не е влезнало нито едно евро, а са изтеглени 11 млн. евро. От началото на годината до края на октомври привлеченият дялов капитал също е отрицателна величина (- 429 млн. евро), като най-големият отлив на задграничен капитал през тази година е изтеглянето на " Сосиете Женерал ", като българският му клон бе платен от Банка ДСК. За съпоставяне привлечените непознати вложения в дялов капитал за десетте месеца на предходната година са били 186 млн. евро.
Реинвестираната облага на непознатите вложители у нас през тази година е много скромна - 81 млн. евро, до момента в който преди година за десетте месеца е била 267 млн. евро.

Данните на Българска народна банка са предварителни и до края на годината ще бъдат ревизирани. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР