В края на годината битката за Донбас навлезе в решителна

...
В края на годината битката за Донбас навлезе в решителна
Коментари Харесай

Битката за Донбас влезе в решителна фаза

В края на годината борбата за Донбас навлезе в решителна фаза. Украинската и съветската армии се пробват да настъпват в две посоки - руснаците са се амбицирали да пробият украинската защита при Бахмут, а украинците - съветската при Кременна. И на двете места се водят яростни боеве, ситуацията е напрегната, тук-там - сериозна. И двете армии дават големи жертви. Настъплението на двете страни също е идентично - офанзивите са от три посоки, челно и от двата фланга.

 

Боевете за Бахмут

 

Атаките на Бахмут не престават към този момент половин година, от момента на последната сполучлива интервенция на съветските сили в Украйна, когато те съумяха да завладяват Северодонецк. Тук работят силите на частната военна компания " Вагнер ", ръководена от бизнемена Евгений Пригожин.

Бахмут е значим укрепен регион и транспортен възел за украинската войска. Тези фактори затрудняват действието на настъпващата страна - непрестанните офанзиви челно единствено усилват загубите, а с цел да се отреже снабдяването на украинските войски, Бахмут би трябвало да бъде изцяло обграден. Това към този момент шести месец не се случва - офанзивата от юг бе спряна в региона на село Опитно и Клещеевка, а от север - край Соледар.

Сериозните загуби принудиха съветските войски да лимитират мащаба на настъплението си до обособени отряди, разясниха анализаторите от американския Институт за проучване на войната. По всичко проличава, че съветското напредване в региона на Бахмут ще продължава да се забавя или ще спре изцяло, в случай че войските не получат значително подкрепление в жива мощ и артилерийски снаряди, считат анализаторите.

Според множеството наблюдаващи обаче това надали ще се случи. " Въпреки че имат капацитет за нови настъпателни дейности, след прехвърлянето на войски от Херсон, боеспособността на съветските войски остава ниска и е малко евентуално те да съумеят да се придвижат на стратегически значимата територия през идващите месеци ", считат специалистите на Института за проучване на войната.

" Генералите на Путин бяха подложени на критика за това, че не изясняват нуждата да правят отстъпка територия, с цел да запазят своята войска. Сега им следва доста по-сериозен диалог. Позволете ми да кажа на Путин това, което министрите и генералите му се опасяват да му кажат: Русия се сблъсква с изострен дефицит на артилерийски муниции. Това значи, че нейната дарба за сполучливи настъпателни наземни интервенции бързо се снижава. И в това няма никаква мистерия. Путин планираше 30-дневна война, а съветските оръжия стрелят към този момент 300 дни. Морално, концептуално и физически, съветската войска е на привършване ", счита началникът на Генералния щаб на Англия адмирал Антъни Радакин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР