В края на февруари т.г. беше публикуван доклад Европейски градове

...
В края на февруари т.г. беше публикуван доклад Европейски градове
Коментари Харесай

За да е град на бъдещето, София трябва да е по-привлекателна за инвеститори

В края на февруари т.г. беше оповестен отчет „ Европейски градове и райони на бъдещето 2022/23 година ” от международното издание на Financial Times - fDi intelligence. В документа с изключение на огромните западни градове попадат и такива от Източна Европа, в това число София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Докладът класира градовете в ранглиста от 10 места, като някои от българските попадат на челните места.

София заема второ място в класацията fDI strategy, трето място в категория „ Човешки капитал и метод на живот ” и е на седмо място по удобни условия за бизнеса.

Една от най-значимите ранглисти, в които попада столицата ни, е cost effectiveness. София е избрана като един от главните градове от европейските райони, а останалите български селища са избрани като дребни градове и райони.

По тематиката разяснява гостът на Радио София Любомир Дацов - икономист, някогашен заместник-министър на финансите и някогашен общински консултант към Столичната община.

Според Дацов непознатите вложения са относително малко в Европа, включително и България.  Това изяснява за какво Европа като континент в доста връзки (особено в технологично) не е водеща . Според него има доста неща, които би трябвало да бъдат изменени, с цел да стигне междинното международно равнище.

В Европа през последните години се концентрира и модернизира автомобилната промишленост, има експорт на компании и у нас това се почувства. В останалите сфери вложенията, които се вършат, са въз основата на реинвестиране на облагата на към този момент влезнали компании.

България относително малко притегля нови вложения, тъй като има доста проблеми пред задграничните вложители , уточни Любомир Дацов. Но като цяло страната разполага с поле за благоприятни условия и целенасочена политика, която развива изискванията у нас.

„ България „ свети ” в региона cost effectiveness, какъв брой е ефикасен стандартът и методът на живот.

Продължавам да считам, че най-хубавото, което би трябвало да вършим, е да привличаме всевъзможен тип вложения и всеки един вложител, без значение дребен или огромен, във високо новаторски или трудово натоварен бранш. Трябва да е добре пристигнал и да има опция да работи и прави облага в България ” - разяснява финансистът.

Докладът „ Европейски градове и райони на бъдещето 2022/23г. ”  от международното издание на Financial Times - fDi intelligence и тази година включи български градове в категориите си за центрове, евентуално подобаващи за капиталови решения. Занимава се с проучване като цяло на вложенията - освен в Европа, а в света. Поставя акцент върху зелените вложения , които стават от ден на ден. В отчета се загатва, че с изключение на във Англия, Германия и Испания, стартира да има такива вложения в Полша, Гърция и Румъния.

Но когато приказваме за вложения в България е значимо да споменем IT бранша . Според Георги Пенев, шеф на Българската финтех асоциация , там са огромната част от вложенията:

„ Това, което виждаме от отчета е, че България е една от най-хубавите страни, съответно София град, където можеш да развиваш вложения, това е най-ефикасно да го направиш от нашата територия. Под ефикасно се схваща, какъв брой коства да отвориш компания, да оперираш от територията на България, да изнесеш продукцията си на открито. Това е обвързвано, несъмнено, с минималната заплата в страната, която е една от най-ниските в Европейския съюз и изобщо в Европа. ”

Според Пенев, в изискванията на войната можем да чакаме Минск и Киев, които също са в класациите със София, да слязат надолу в тази таблица или не се знае дали изобщо ще останат в нея.

„ Може би се отваря един вакуум и опция за България, колкото и неприятно да звучи и би трябвало да се възползваме. ”

Специалистът сподели още, че има 45 задгранични финтех компании в страната ни и би било мъчно да си създадем тук сами, само че е хубаво че българи работят в тях, а по-късно напущат и вършат лични компании или пък се вливат в български такива. Но е позитивно, тъй като като цяло развиват българската стопанска система.

„ Много е мъчно времето за вложения. Виждам все по-малко хора да влагат, още по-малко - да влагат в компании, а това търсим тук, в България. С оглед на това, че задгранични вложения от района на Украйна се изтеглят и търсят ново място, можем да се надяваме, че се отварят нови благоприятни условия за България. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР