В края на декември състоянието на Франсоаз Бетанкур Майерс надхвърли

...
В края на декември състоянието на Франсоаз Бетанкур Майерс надхвърли
Коментари Харесай

Французойка стана най-богатата жена в историята с над 100 милиарда долара: Ето кои световни марки притежава

В края на декември положението на Франсоаз Бетанкур Майерс надвиши границата от 100 милиарда $ и тя стана първата жена в света, натрупала толкоз доста пари, по данни на Bloomberg Billionaires Index. През 2023 година тя е прибавила 28,6 милиарда $ към благосъстоянието си.

Тя има големи дялове от някои от най-успешните международни марки.

Дядо й е създателят на L`Oreal. 

Въпреки че при започване на новата година то спадна до 96,2 милиарда $, Бетанкур Майерс към момента е най-богатата жена и 13-ият по благосъстояние човек в света, съгласно изчисленията на Bloomberg. Списание Forbes, което също прави ранглиста на милиардерите, я слага на 15-о място. Но тя е една от дребното дами и в двата листата, съобщи Вести.

Как е станала толкоз богата?

Бетанкур Майерс е внучка на създателя на козметичната компания L`Oreal Йожен Шулер.

Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до гибелта си през 2017 година, когато умря на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на щерка си положение от 40 милиарда $ - главно дялове от компанията. Тъй като Франсоаз е само дете, също както и Лилиан бе само дете на създателя на компанията, след гибелта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и през днешния ден тя има 34,7% от дяловете на L`Oreal.

Заместник-председателка е на 16-членния ръб на шефовете на L`Oreal. Двамата ѝ синове - към този момент четвърто потомство в фамилния бизнес -  също са в управителния съвет. През годините Бетанкур Майерс е получила големи парични суми от дивиденти на компанията, само че най-ценното, което има, са самите акции на L`Oreal.

L`Oreal е учредена през 1909 година, а през днешния ден френският конконцерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като Lancome, Kiehl`s, Maybelline и Garnier.

В него работят повече от 85 000 души по целия свят. През 2022 година компанията е отчела доходи от над 38 милиарда евро.

Но това не постоянно е било по този начин. Дълго време акциите бележеха застой, само че от 2011 година насам те са във възходяща наклонност.

През 2012 година цената им доближи 100 евро за акция и продължиха да нарастват – като изключим единствено времето на пандемията от Ковид. На 19 декември 2023 цената доближи исторически връх от 460 евро за акция, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със положение от над 100 милиарда $.

Тя обаче не е най-богатият човек във Франция. Тази купа принадлежи на Бернар Арно, притежател на групата за първокласни артикули LVMH и краткотрайно най-богатият човек на планетата. По данни на Bloomberg той има 179 милиарда $.

Бетанкур Майерс обаче не стигна елементарно до върха. Отношенията с майка ѝ са обтегнати, стигна се и до обществена кавга, която медиите дефинираха като най-големия скандал във Франция. Той стана и мотив за сериал от три елементи, сниман от Нетфликс, наименуван „ Аферата Бетанкур “.

По време на дългите и епични правосъдни борби Бетанкур Майерс съумя да отстои позицията си и да резервира по-голямата част от положението на майка си. След гибелта на майка си Бетанкур Майерс пое напълно ръководството и единствено година по-късно нейното име към този момент фигурираше в класациите с най-богатите хора. Дотук тя е съумяла да усили наследените от майка  си 40 милиарда $ повече от два пъти – с помощта на невижданото повишаване на акциите на L`Oreal.

Освен в акции на L`Oreal, тя и фамилията ѝ влагат и в други планове посредством фамилната холдингова и капиталова компания Tethys.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР