В края на декември м.г. талибаните забраниха на националните и

...
В края на декември м.г. талибаните забраниха на националните и
Коментари Харесай

ООН ще остане в Афганистан, но финансирането за талибаните пресъхва

В края на декември м.г. талибаните не разрешиха на националните и интернационалните организации за филантропична помощ да наемат афганистански дами, а на 4 април разшириха това ограничаване и върху афганистанките, наети от Организация на обединените нации. 

А в края на април т.г. ръководителят на Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) Ахим Щайнер сподели, че Организация на обединените нации е подготвена да се изтегли от Афганистан идващия месец, в случай че не успее да убеди талибаните да разрешат на локалните дами да работят за организацията.

Сега Гутериш, говорейки пред медиите след срещата на пратеници от повече от 20 страни в Доха, които обсъждаха общ интернационален метод към Афганистан, също по този начин сподели, че опасенията по отношение на стабилността в страната нарастват.

" Ние оставаме и изпълняваме и сме решени да търсим нужните условия, с цел да продължим да изпълняваме... участниците се съгласиха за нуждата от създаване на тактика за ангажиране ", сподели Гутериш.

Наложената възбрана върху присъединяване в стратегиите на дами от афганистанския личен състав на Организация на обединените нации, оповестена от талибанските управляващи предишния месец, е нарушаване на човешките права, означи Гутериш.

" Никога няма да замълчим пред невижданите систематични офанзиви против правата на дамите и девойките ", акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.

Той предизвести, че прекомерно малко са финансовите обещания след филантропичния апел тази година, " напълнен " малко над 6% и недостигащ 4,6 милиарда $, поискани за страна, в която по-голямата част от популацията живее в беднотия.

В двудневната среща участватха специфични пратеници на Съединени американски щати, Китай и Русия, както и на главните страни донори на Афганистан. Поканени бяха общо 25 страни и организации. Талибанското държавно управление не получи покана за присъединяване от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Фокусът падна върху метода, който да бъде общопризнат към управляващите в Кабул и и врху това по какъв начин да бъдат накарани те да смекчат позициите си по правата на дамите.

След форума Гутериш акцентира, че срещата не е имала за цел да признае администрацията на талибаните - което никоя страна не е направила публично. Той сподели, че е подготвен да се срещне с представители на талибаните в " точния миг за това, само че през днешния ден не е подобаващият миг ".

Талибанската администрация твърди, че зачита правата на дамите в сходство с тяхното пояснение на ислямския закон и че територията на Афганистан няма да бъде употребена за военни дейности или принуждение против други народи.

На 28 април Съветът за сигурност на Организация на обединените нации единомислещо утвърди резолюция, в която прикани талибаните неотложно да анулират все по-строгите ограничавания против дамите и девойките в Афганистан. В демонстрация на рядко постигано единение Съединени американски щати, Русия и Китай поддържаха резолюцията.

Налаганите от талибаните ограничавания

Когато завзеха властта през август 2021 година след изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан, талибаните дадоха обещание да работят по-умерено, в сравнение с по време на първото си ръководство сред 1996 и 2001 година През последната година обаче талибанските водачи последователно още веднъж започнаха да постановат суровото си пояснение на ислямското право. Те не разрешават девойките да посещават учебно заведение след шести клас, а дамите са съвсем непрекъснато затворени в домовете си и не могат да излизат и да пътуват без да бъдат придружавани от мъж аставник.

В края на декември м.г. талибаните не разрешиха на националните и интернационалните организации за филантропична помощ да наемат афганистански дами, а на 4 април разшириха това ограничаване и върху афганистанките, наети от Организация на обединените нации.

От 5 април насам 3300 афганистански жители, които работят за Организация на обединените нации - 2700 мъже и 600 дами, остават по домовете си у дома, само че Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации, съобщи, че те не престават да работят и че ще им бъде платено.

" Справедливо е да се каже, че сега цялата система на Организация на обединените нации би трябвало да направи крачка обратно и да преоцени способността си да работи там " (в Афганистан), сподели още Ахим Щайнер, който Асошиейтед прес цитира на 18 април. " Но не става въпрос за договаряния за главните правила, за правата на индивида. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР