В края на април 2020 г. всички в Тулуза -

...
В края на април 2020 г. всички в Тулуза -
Коментари Харесай

Алгоритъм за трансфери изстреля "Тулуза" в Лига 1

В края на април 2020 година всички в " Тулуза " - почитатели, управление и тим, са като попарени, откакто футболният отбор изпада в Лига 2. Три месеца по-късно обаче във френския клуб става огромна смяна - 85% от акциите са купени от американската капиталова компания " Ред Бърд Кепитъл ", която държи част от " Фенуей Спортс Груп " (собственика на футболния " Ливърпул ", хокейния " Питсбърг Пенгуинс " и бейзболния " Бостън Ред Сокс " ).

Новите шефове на " Тулуза " подхващат две доста значими стъпки - назначават за президент Дамиен Комоли и отделят за потребностите на клуба девет аналитици от своята компания за обработка на данни " Зелус " (Zelus). Този екип анализатори е управляван от Жюлиен Демо, който е разработвал авиосимулатори.

Идването на Комоли е признато нееднозначно. Той има богат опит - работил е в " Арсенал ", " Тотнъм " (там влиза в спор с Мартин Йол), " Ливърпул " (най-големият му удар е привличането на Луис Суарес, Анди Керъл и Джордан Хендерсън), " Фенербахче ", " Монако " и " Сент Етиен ", като в последния клуб е упрекван в недомислени разноски.

Сега обаче Комоли прави извънреден ход в " Тулуза ", разрешавайки намесата на изкуствен интелект в трансферната политика. Екипът на Демо внедрява логаритъм, който определя най-добрите възможни попълнения за тима на база на статистически индикатори.

Детайлите, несъмнено, са клубна загадка, но в обособени изявления става явен правилото на деяние:

 

- събира се база данни от 70 футболни лиги. " Разбира се, имаме информация за играчите от Топ 5 лигите, но доста по-важно е, че имаме цялостна информация за долните дивизии, чак до Лига 2 в Англия, Трета лига в Германия и така нататък ", споделя Комоли. Нагледна изгода от това е привличането през август 2020 година против €500 000 на британския нападател Рис Хийли от " Милтън Кийн Донс ", който в два следващи сезона стана голмайстор на " Тулуза " - 14 гола през 2020/21 и 20 гола през 2021/22.

- " Тулуза " не събира данните независимо, а купува статистиката от провайдъри. Авторството идва точно в логаритъма за култивиране.

- Търсят се главно футболисти до 25 година, които по-късно да бъдат преференциално продадени.

- Алгоритъмът планува даже планирано показване на футболист при преминаването от една лига в друга. " Това е най-сложната задача при един трансфер - да предвидиш по какъв начин футболистът ще се приспособи от един игрови модел, от една съответна футболна просвета в друга. Как ще се развие в новата среда, в новия тим, в новата дивизия. Смятам, че нашият модел се оправя добре с тази задача. Във футбола има безпределно доста незнайни. С помощта на нашия способ ние желаеме оптимално да ограничим ирационалните дейности ", отчита Комоли.

- " Тулуза " употребява логаритъма като спомагателен мотив при договарянията. " Футболистите се впечатляват, когато им покажеш разбивка на техните дейности по време на мач - пасове, единоборства, финтове ", споделя Жюлиен Демо.

- Алгоритъмът не е единствено за входящи прехвърляния. Той прави извод, да речем, че титулярният вратар Максим Дюпе ще се оправи по-слабо в Лига 1 в сравнение с в Лига 2. Засега той е оставен в тима и пази, само че бе платен и норвежецът Шиетил Хоуг от " Валеренга ".

 

Прави усещане, че след вкарването на изкуствения разсъдък в работата на " Тулуза " се притеглят най-много играчи от френски и нидерландски клубове. Към вторите може да се съотнесе и Стайн Спиерингс, който е

 

нидерландец, само че е платен от софийския " Левски "

 

през октомври 2020 година за €500 000 и се приспособява извънредно добре, като сега е измежду водачите на " Тулуза ". Следват играчи от белгийски, норвежки, шведски клубове и т. н.

Изборът е обоснован така - футболистите от тези шампионати са по-атлетични. Там също по този начин залагат на офанзивите по фланговете, а не държат на многото пасове през центъра на терена. Това изяснява привличането на датския десен бек Микел Деслер и мощния му съотечественик за центъра на защитата Расмус Николайсен.

Бие на очи, че множеството попълнения са относително евтини - за по €500 000. Комоли един път признава, че попълненията от скандинавските страни излизат пет пъти по-евтино от френските при идентични качества.

Резултатите от активността на логаритъма са налице. Новите футболисти освен се приспособяват, само че " Тулуза " печели Лига 2 през сезон 2021/22, вкарвайки 82 гола, което е връх, откогато втора френска дивизия е с 20 тима (от сезон 1998/99).

Има индикации, че в този момент е препоръчан друг профил трансфери за Лига 1. Това проличава при двете съществени попълнения - мароканецът Закария Абухлал (22 година, от " Алкмаар ", €2 млн.) обича по-често да играе с топката, а нидерландецът Тайс Далинга (22 година, от " Екселсиор ", €2.5 млн.) е нападател от втори проект, какъвто " Тулуза " не използваше в Лига 2.

Тепърва ще се види до каква степен ще е сполучлива новата селекция, само че е реалност, че към този момент значително клубове се интересуват от въведението на " Тулуза " и възнамеряват да го ползват на собствен ред.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР