В края на 90-те години адвокатът Рон Смит се бори

...
В края на 90-те години адвокатът Рон Смит се бори
Коментари Харесай

Адвокат, който се бори срещу закона за каските, загина при катастрофа с мотор – защото не носи каска

В края на 90-те години юристът Рон Смит се бори пламенно за анулацията на законите във Флорида за мотоциклетните каски. На 20 август 2022 година обаче той и партньорката му умират, до момента в който карат мотоциклет… без каски.

 Valentino Rossi's AGV helmets

Както оповестява Tampa Bay Times, Смит е бил член на група, известна като ABATE – или Братство против тоталитарните актове и американските мотоциклетисти, ориентирани към образованието (A Brotherhood Against Totalitarian Enactments and American Bikers Aimed Toward Education) – която години наред лобира против закона във Флорида, изискващ мотоциклетистите да носят каски.

Смит съставлява редица хора, които са нарушили условието, и мнозина настояват, че тези правосъдни каузи в последна сметка оказват помощ за анулацията на закона. През 2000 година щатът прави корекции и разрешава на мотоциклетистите над 21 години да карат без каска, при изискване че имат 10 000 $ застрахователно покритие за пострадвания при случай с мотоциклет.

Дейв Нюман, прочут на Смит, с който той се среща посредством Американския легион, споделя пред Tampa Bay Times, че Смит е мощен последовател на независимостта и не обича да му се споделя какво да прави.

„ Той смяташе, че всеки би трябвало да има собствен личен избор “, споделя Нюман.

Според Insider, Смит също наподобява изпитва наслаждение да се подиграва със закона за каските, до момента в който е в действие. През 1996 година той кара мотоциклета си без каска в продължение на 150 километра, „ търсейки някой да му напише санкция “.

„ Преминах около най-малко половин дузина ченгета и всичко, което получих, беше слънчево изгаряне “, споделя Смит пред Tampa Tribune.

В деня на злополуката 66-годишният Смит и приятелката му, 62-годишната Бренда Жанан Волпе, карат на юг по U.S. 19 в окръг Пайнлас с група мотоциклетисти от Американския Легион Пост 173.

По пътя Смит губил надзор над мотора си, до момента в който се пробва да понижи скоростта, което го кара да се завърти по посока на часовниковата стрелка и да се блъсна в задната част на ремарке на пикап в прилежащата лента.

Докладът от аутопсията на Смит показва контузия на главата от тъп удар като причина за гибелта му; а отчета от Съдебната здравна работа в Хилсбъро цитира същата причина за гибелта на Волпе.

Разбира се, невероятно е да се знае дали една каска би избавила двойката. Но Ерик Теох, който изследва сигурността на карането на мотор в Застрахователния институт за пътна сигурност, споделя пред Tampa Bay Times, че „ тя сигурно би подобрило възможностите им “.

„ Мотоциклетистите са изправени пред по-голям риск на пътя, в сравнение с пасажерите в затворени транспортни средства “, споделя Теох. „ Така че е в действителност, в действителност значимо да се пазят. “

Дори от 2020 година до 2021 година, прибавя той, предварителните отчети демонстрират 9% нарастване на смъртните случаи на мотоциклетисти. От починалите при произшествия през 2020 година 57% не са носили каска. В щатите със закони за носенето на каски този брой е единствено 11%.

Всъщност изследване на Националното ръководство за сигурност на придвижването по пътищата (САЩ) открива, че каските понижават риска от гибел при мотоциклетистите с 37%.

Друг отчет на Управлението пресмята, че от всеки 100 смъртни случая на мотоциклетисти, 41 са могли да бъдат предотвратени, в случай че лидерът е носел каска.

Междувременно другари на Смит и Волпе си напомнят най-милите си мемоари за двойката.

Членът на Американския легион Гари Прус разказва Смит пред Tampa Bay Times като „ човек, при който постоянно можете да отидете ​​за съвет “.

Волпе беше „ занимателна “, споделя брачната половинка на Гари, Кони Прус. „ Тя имаше голяма усмивка. “

„ Първия път, когато я срещнах, тя се държеше по този начин, като че ли се познавахме цялостен живот “, споделя Дейв Нюман.

 Open-face helmet

След гибелта на Смит и Волпе Американския легион във Холидей вкара нови правила за сигурност.

Въпреки че шлемовете не са наложителни, в този момент те са мощно насърчавани. И новите ездачи ще би трябвало да преминат курс по сигурност на мотоциклети и пътен тест, преди да карат с групата, споделя шефът на ездачите, Еди Родригес, пред Tampa Bay Times.

Все отново, макар че групата не изисква членовете да носят каски, Родригес вижда, че ездачите в неговата група наподобява гледат на сигурността в този момент малко по-сериозно. При първото каране на групата след гибелта, Родригес се оглежда и вижда, че „ всеки един има каска “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР