В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по

...
В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по
Коментари Харесай

Ало, Космос! Говори България!

В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по националната телевизия вървеше поредицата „ Космос “ на забележителния академик Карл Сейгън, книгите от поредност „ Галактика “ се продаваха като топъл самун и множеството деца мечтаеха да са астронавти, астрофизици или галактически инженери.

С края на Студената война фантазиите по Космоса замряха и се прагматизираха, само че скорошният напредък в галактическите технологии, партньорството на НАСА с Европейската галактическа организация и появяването на голям брой нови благоприятни условия за проучване на Космоса дават учредения да събудим фантазията за астрокариера.

Това ненапълно е и задачата на еднодневното събитие „ Ало, Космос! Говори България! “, в което възпитаници от цялата страна и Европа ще могат да зададат своите въпроси непосредствено към астронавти от НАСА и ЕКА.

Няма ограничавания, няма „ верни “ и „ неправилни “ въпроси, просто не трябва да са такива, чиито отговор елементарно може да бъде открит в Google или различен известен източник.

Събитието е във връзка трийсетгодишнината на Атлантическия клуб, който е и координатор на самодейността, а неин хазаин е Посолството на Съединени американски щати. Партньори са над 30 организации, профилирани в точните науки и (STEM) и галактическите проучвания.

Срокът за кандидатстване с въпрос е до 2-ри юли 2021, а повече за събитието споделя лекар Владимир Божилов от катедра „ Астрономия “ към Физическия факултет на Софийския университет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР