В края на 2022 г. пазарният консенсус очакваше рецесия в

...
В края на 2022 г. пазарният консенсус очакваше рецесия в
Коментари Харесай

Опасенията от рецесия ли са основното притеснение или има и други фактори, за които е хубаво да се подготвим

В края на 2022 година пазарният консенсус очакваше криза в еврозоната и в Съединени американски щати през 2023 година, което обаче към този момент не е толкоз несъмнено. Въпреки това страхът от криза не е изцяло липсващ.

Въз основа на пазарните индикатори (като обърнатата крива на доходността) и по-слабото търсене, което стартира да се демонстрира в котираните на борсата американски компании, дребна част от анализаторите считат, че Съединени американски щати ще изпадне в криза през идващите дванадесет месеца.

Но множеството анализатори изцяло са изгубили визия за траекторията на растежа. В изследване, извършено сред 20 и 24 февруари, Bloomberg и MLIV зададоха въпроси на пазарни участници за това какво е най-вероятно да се случи с стопанската система на Съединени американски щати.

Нито един вид (особено " да направи меко приземяване " и " да направи твърдо приземяване " ) не убеди болшинството от далите отговор. Тоест, все още никой не е наясно какво тъкмо ще се случи.
 Goldman Sachs: 25% към този момент е шансът за криза в Съединени американски щати
Goldman Sachs: 25% към този момент е шансът за криза в Съединени американски щати

Добрите резултати на пазара на труда са в основата на ревизираната прогноза на банката

Според анализаторите на iBanFirst, международната стопанска система сигурно ще избегне криза през 2023 година

Потребителят в Съединени американски щати е доста по-устойчив от в началото предстоящото, макар широкоразпространената инфлация. В Китай ограниченията за стимулиране на стопанската система стартират да дават резултати, както демонстрират последните данни.

Например продажбите на недвижими парцели в Китай нарастват през м. февруари, като това е първият месечен растеж от 2021 година насам. Очакванията на анализаторите са, че спомагателни ограничения за стимулиране, ориентирани към пазара на парцели, ще бъдат оповестени на 5 март, когато ще бъде оповестен Докладът за работата на държавното управление.
 Снимка 608731
Източник:

В него евентуално ще има две съществени точки: досегаемост на жилищата (мерки за увеличение на достъпността до ипотечни кредити) и строителство в селските региони (фокус върху прехвърлянето на земя в селските региони и понижаване на сложността на регулациите).

С оглед на по-нататъшните ограничения за стимулиране, анализаторите от iBanFirst са уверени, че на идния Национален национален конгрес Китай евентуално ще разгласи по-висока цел за Брутният вътрешен продукт - т.е. 5,5%.

В момента, страната евентуално съставлява по-малко от 20% от международния подтик за напредък спрямо към 30% преди Ковид, само че това, което се случва в страната, към момента е от огромно значение за международната стопанска система.
 Очаквате криза? Ето няколко метода по какъв начин да инвестирате в сходна среда
Очаквате криза? Ето няколко метода по какъв начин да инвестирате в сходна среда

Според доста специалисти Съединени американски щати ще изпаднат в криза през 2023 година

Анализаторите считат, че мащабът на комбинираните фискални и парични тласъци в Китай ще доближи този, следен след девалвацията на юана през 2015 година (над 5% от Брутният вътрешен продукт на Китай). Това е още един фактор, който би трябвало да понижи вероятността от криза през 2023 година

Европа също се намира в по-добра позиция от в началото предстоящото. Относно стопанската система на Обединеното кралство, упованията бяха за дълбока и продължителна криза, само че може да се окаже не толкоз мъчителна.

Пазарният консенсус към този момент планува единствено 0,6% спад на Брутният вътрешен продукт през 2023 година А в случай че цените на силата продължат да падат, има възможност да не се стигне въобще до криза, макар че това не е главната прогноза, към която се придържат анализаторите от iBanFirst.

Това, което е несъмнено, е, че равнището на икономическа неустановеност е извънредно високо. Прогнозите са разграничени във връзка с това дали международната стопанска система ще се свие или не. Освен това няма огромна изясненост за траекторията на инфлацията след три месеца.

Последните експресни оценки на показателя на потребителските цени за няколко страни от еврозоната демонстрират, че инфлацията може елементарно да се възвърне. Индексът на потребителските цени във Франция за м. февруари е образец за това. Той възлиза на 6,2% на годишна база по отношение на предходните 6,0%.

Ковид пандемията и по какъв начин тя въздейства върху международната стопанска система

Пандемията от Ковид изцяло изкриви стопанската система и това ще окаже отражение на инфлацията и растежа в дълготраен проект. Краткотрайно К-образно възобновяване последва депресията последвала световните локдауни. Въпреки това, всички стимулиращи ограничения за отбрана на стопанската система и разстройствата от Ковид провокираха интервал на " непрекъсната " инфлация.
 Световната стопанска система може да загуби $1,5 трилиона
Световната стопанска система може да загуби $1,5 трилиона

Това съобщи шефът на МВФ Кристалина Георгиева

Това сигурно не е като интервала на инфлация от 1970-те (особено в еврозоната, където няма серпантина сред заплати-цени). Рецесията или мекото приземяване също не са сигурни. Нещата стартират да се връщат към естественото си положение, като да вземем за пример веригите за доставки и цените на товарните транспорти.

Но в стопанската система има доста несъответствия - а точно дефицит на работна ръка в англоезичните страни и в района на ЦИЕ, деглобализация (например friendshoring) и неустановеност, обвързвана с войната в Украйна (въпреки подозренията за ролята на геополитическия риск през тази година).

Някои от тези несъответствия са структурни. Основните терзания на анализаторите от iBanFirst не са свързани с рецесията, а с други фактори като неуверени експанзии, контракции и растеж, както и безработица, която се усилва, само че към момента е ниска.

Тези фактори ще съставляват по-голяма компликация за пазарите, централните банки и фирмите (особено, в случай че цената на капитала продължи да се усилва драстично), в сравнение с рецесията. Ако те се окажат действителни, няма да има никаква стойност от препратките към 1970-те.

Това ще бъде изцяло нова бизнес среда, характеризираща се с висока степен на неустановеност, за което множеството компании не са готови, споделят анализаторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР