В края на 19-ти и началото на 20-ти век жените

...
В края на 19-ти и началото на 20-ти век жените
Коментари Харесай

Мис Сандерсън и нейната викторианска защита с чадър

В края на 19-ти и началото на 20-ти век дамите все по-често стартират да излизат независимо, към този момент без наложителния компаньон. Но по това време броят на сериозните набези също нараства. Това принуждава дамите да провеждат класове по самоотбрана, които набират необятна известност в Америка и Западна Европа. Много дами се включват в курсове по джиу-джицу, бокс, фехтовка, техники с бастун и известната за времето си викторианска отбрана с чадър. 

Статиите в списанията, за най-новите и положителни техники, набират все по-голяма известност. Жените инструкторки стават авторитетни лица, водейки другите дами към сигурност и  нарастващо възприятие на комфорт в тяхната самостоятелност.

Дамите да вземем за пример от британската аристокрация се пазят от хулигани с елементарен чадър.

Много от техниките на викторианската отбрана с чадър са възприети както от дамите, по този начин и от мъжете.Техниката учи хората ловко да се поддават на придвижванията на съперника, употребявайки неговата тежест и мощ в своя изгода.

В разследване на възходящата потребност от самоотбрана, младата французойка Маргьорит Вини ( известна още като Мис Сандерсън ), брачна половинка на известния фехтовчик и инструктор на Баритцу Клуб -Пиер Вини, през 1903 година стартира да образова англичанките в изкуството на самозащитата.

До 1908 година тя преподава своя лична неповторима система за самоотбрана на дамите, основана на Вини способ, само че се концентрира върху потреблението на чадър или бастун. Самата Мис Сандерсън е видна спортистка и една от първите състезателки по фехтовка в Англия.

Системата на Мис Сандерсън е комбинация от разнообразни способи за самоотбрана, практикувани в Англия, Франция, Германия и Япония. В нея се съдържат доста от похватите, употребявани при фехтовката.

 

СНИМКИ: The Bartitsu Society

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР