В Косово влезе в сила решението на правителството на премиера

...
В Косово влезе в сила решението на правителството на премиера
Коментари Харесай

Косово сменя табелите на сръбските коли

В Косово влезе в действие решението на държавното управление на премиера Албин Курти за подмяна на регистрационните табели на транспортните средства от сръбски на косовски, написа белградската " Политика ". Следващите три седмици, до 21 ноември, транспортните средства, които ще се срещат по пътищата на Косово със сръбски номера, ще бъдат подложени на " неодобрение ". След тази дата, до 21 януари 2023 година ще се издават санкции, а от 21 януари до 21 април ще се издават пробни номера. След 21 април тези транспортни средства на косовските сърби към този момент няма да могат да се записват с табели RKS (Република Косово), да влизат и да се движат в Косово, обясниха управляващите в Прищина.
Европейски Съюз разгласи в понеделник, че Косово има право да изиска замяната на сръбските регистрационни номера с косовски за притежателите на транспортни средства в Косово, само че това би трябвало да е резултат от договарянията за нормализиране на връзките сред Прищина и Белград.
Разочарование от решението на Курти бе изразено и от Вашингтон, чийто медиатор в договарянията сред Косово и Сърбия Габриел Ескобар изиска промяната на регистрационните номера да се отсрочи с една година 
Местни и интернационалните анализатори предизвестиха, че отводът на Курти да отсрочи решението за промяна на регистрационните номера може да докара до ескалация на обстановката в обитаемата със сърби северна част на Косово, за която се твърди, че работи съгласно директивите на Белград.
Директорът на сръбската държавна работа за Косово и Метохия Петър Петкович прикани интернационалната общественост да реагира. " Видяхме известията както от Вашингтон, по този начин и от Брюксел, само че би трябвало да забележим съответни дейности ", съобщи той пред РТС. Междувременно президентът Александър Вучич е издал заповед сръбската войска да бъде в подготвеност, оповестиха сръбски медии.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР