В корона годината износът на произведени в България облекла и

...
Коментари Харесай

Ковид "съблече" 500 млн. лв. от шивашката индустрия

В корона годината износът на създадени в България дрехи и текстил се сви до 4 милиарда лева Затворени магазини, облекла на склад и едва търсене трайно понижават поръчките към локалните производители. Тази година също ще е доста сложна за шивашките заводи и като цяло промишлеността тук се движи към спад.
Ковид ликвидира половин милиард лв. експорт от българската шивашка промишленост през 2020. Запаси от облекла, големи количества на склад, отсрочени продажби на миналогодишни сбирки, дребни или нулеви поръчки за идващия сезон, забавени заплащания и банкрути по веригата... Това е част от дългия лист с проблеми на българската, а и на международната промишленост за дрехи. Стойността на непродадените облекла в целия свят, залежали в магазини и хранилища поради изключителната обстановка, варира сред 140 и 160 милиарда евро, което е повече от двойно по отношение на естествените равнища, сочи разбор на консултантската компания McKinsey. В България този индустриален отрасъл е огромен, въпреки и наклонността през последните години да е на гладко стесняване. Десетки компании обаче към момента обезпечават работата на съвсем 100 хиляди души, въпреки и с по-ниски заплати по отношение на междинното за страната, а бърза опция няма. Затова свиването в износа с 12% през 2020 година и доста слабите поръчки тази година изправят бранша пред дълбока рецесия. И дребната нова ниша за шиене на маски и пижами няма по какъв начин да компенсира минусите.
Няколко номера по-малък бизнес
В България фабриките шият най-вече по поръчка на задгранични възложители (на ишлеме) и по тази причина данните за износа са главен индикатор за размера на бизнеса. А той понижава. Това демонстрира формалната статистика, която регистрира, че през 2020 година износът на дрехи и текстил спада с 12% (до 4.06 милиарда лева.) по отношение на 2019 година

Основен принос за понижението има най-голямата група артикули - облеклата, които държат 57% от общия експорт на дрехи и текстил. Експортът на облекла от трикотаж през 2020 е с 12% по-малко, а на тези, които са разнообразни от трикотажните - с 19%, като сумарно минусът от двете групи е 435 млн. лева

Най-силен е спадът в производството на тениски, жилетки, пуловери - с над 20%, или 100 млн. лева надолу. При облеклата най-значимо е понижението в продажбите на костюми - тези за мъже понижават с 23% до 328 млн. лева, а за дами - с 24% до 333 млн. лева

Единствено изключение е групата на " конфекционирани текстилни продукти ", която удвоява продажбите си през 2020 година до 319 млн. лева Растежът тук се дължи на износа на защитни маски за лице към Франция, Германия, Белгия, Румъния.
Капитал - брой 12
Работата от вкъщи, рестриктивните мерки за настоятелен срещи и събития онлайн не подтикват покупките на рокли и костюми. Интересът към нови облекла е алегоричен и поради намаляващите приходи на хората, част от които останаха без работа поради пандемията. Коронавирусът докара до растеж на онлайн продажбите, само че той не е задоволителен, с цел да компенсира загубите вследствие на затворените магазини, регистрират притежатели на шивашки компании.

" Ситуацията в бранша на облеклата е извънредно тежка. Спадът е фрапантен, множеството компании са с най-малко 20% спад на приходите през 2020 година по отношение на миналата година. След първия локдаун имаше очаквания, че неприятното е завършило. Сега обаче всяка вяра е отпаднала ", разяснява за " Капитал " Радина Банкова, ръководител на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил и притежател на шивашката компания " Крис модерно индъстрийс " - Ловеч.

Тя регистрира, че спадът на продажбите за нейната компания е приблизително 25% за 2020 година Компанията създава подготвени произведения под лична марка. " Когато оповестиха локдауна през март, към този момент бяхме продали облеклата за сезон есен-зима 2020. Започнахме да готвим сбирките за пролет-лято 2021. Дрехите са създадени, само че седят на склад, а не в магазините, поради усложненията на търговците, които към момента не са продали зимните оферти. Опитваме се да запазим заетите във компанията, тъй като сме наясно, че в случай че ги загубим в този момент, надали ще можем да ги съберем още веднъж. Мярката 60:40 към момента ни поддържа живи, по тази причина множеството компании в бранша се възползваха от нея ", споделя Банкова.
Радина Банкова: Ситуацията в бранша на облеклата е извънредно тежка. Спадът е фрапантен. Фотограф: Анелия Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР