В контекста на последните земетресения, които се случиха в района

...
В контекста на последните земетресения, които се случиха в района
Коментари Харесай

Защо едно време къщите са били здрави?

В подтекста на последните трусове, които се случиха в региона на (румънската област) Олтения, експертите ни дават образеца на домовете на нашите предци и прародители в провинцията, построени от занаятчии по обичайни технологии, като тези къщи се оказват по-устойчиви на трусове от някои съвременни структури, оповестява Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция. Доказателството е в най-големия музей навън в Румъния, този в Сибиу, където има къщи, които са устояли на земетресенията през последните 200 години без никакъв проблем.

Една от тези къщи е двуетажна структура от дърво, издигната през XIX в., по-конкретно в окръг Горж, мястото, където във вторник стана най-голямото земетресение до момента в региона с магнитуд от 5,7 съгласно данните, оповестени от Националния институт по геофизика. Структурата по-късно е била разглобена и възобновена през 1980 година в Музея навън на Сибиу, който също по този начин е и най-големият по рода си в Европа.

Къщата, която произлиза от Търгу Кърбунещ, има каменна основа, а етажите са построени от дъбово дърво. Покривът е четирискатен с покритие от дъбови шиндли. Архитектурата на тези къщи прави усещане на експертите на всички места. Занаятчиите са знаели по какъв начин да подберат добре дъбовия материал, който е трябвало да бъде нарязан и обработен, с цел да се построи къща, която ще издържи епохи. Дъбовите греди, ловко обработени в краищата, са сложени една върху друга и пасват идеално в сглобките в ъглите, като са още един детайл, който прави тази структура по-добре приспособена да издържи на земетресение.

" Това, което е извънредно в тази архитектура, при тези структури, е точно изключителната връзка с природата ", споделя шефът на открития музей в Сибиу Лучиан Робу, съгласно който тези къщи с естетиката си са въодушевили фамозния ваятел Константин Бранкузи.

Именно тъй като са модел за устойчиви структури, тези къщи са съхранени и показани в Музея в Сибиу. " Ние можем да станем устойчиви, като се учим от природата, учим се от тези структури, учим се от хората, които са живели преди 100 години ", споделя Лучиан Робу.

Строителството в естетика с природата, майсторите, които към момента знаят техниките, които в продължение на епохи са потвърдили, че са устойчиви, стените и таваните, построени от дърво и евентуално изолирани с пръст, в това число потреблението на гвоздеи, направени от твърдо дърво - всичко това прави тези остарели къщи здрави и те не се срутват по време на трусове.

" Това е тайната: майсторите, с практиките и инструментите от там (мястото, откъдето произлиза къщата), с потребление на един и същи тип дърво ", добавя Лучиан Робу.

Директорът на музея навън в Сибиу счита, че в случай че тази дървена къща към момента се намираше в окръг Горж, тя щеше да издържи на двете скорошни трусове без нито една цепнатина: " Тези сглобки и методът, по който са направени, разрешават на дървото да работи и да се приспособява към тектонските придвижвания. (...) Това са структури, които - без значение от времето и тектонските придвижвания - не се изместват, а остават в равновесие ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР