В Конгаз - малко село в молдовската автономна област Гагаузия,

...
В Конгаз - малко село в молдовската автономна област Гагаузия,
Коментари Харесай

Тук всички говорят руски: Проруският регион в Молдова, който приема украински бежанци

В Конгаз - малко село в молдовската самостоятелна област Гагаузия, скулптура на някогашния руски водач Ленин стърчи наоколо до приемен център за украински бежанци. 

" Научих единствено положителни неща за Ленин - че той е бил значим водач, че е бил работлив човек като нас. Ето за какво нямам нищо срещу да застана до статуята на Ленин ", споделя Маргарита, която идва от Одеса и сега живее на улицата, кръстена на водача на СССР в селото.

Преди няколко седмици тя се озовава в Конгаз с деветгодишния си наследник - идва от столицата на Приднестровието, самопровъзгласилия се за република автономен проруски район на Молдова. Преди седмици там избухнаха детонации, за които се счита, че са свързани с войната в Украйна. Руските управляващи оповестиха по-рано, че търсят по-лесен достъп до района, с цел да нападат Украйна.

" Бихме отишли и по-далеч, само че единствено в случай че нещо се случи тук в Гагаузия. Сега се усещаме в безопасност - безшумно е, като че ли съм си вкъщи в Одеса. И е потребно, че тук всички приказват съветски ", споделя Маргарита пред AlJazeera.

Жената мечтае за Украйна преди войната, само че все пак не изпитва неприятни усеща към тези, които симпатизират на Русия.

„ По никакъв метод не ме тормози, че хората тук са проруски настроени, тъй като аз предпочитам тишината и спокойствието в душата си. Не желая война с другите, това е значимото за мен ”, сподели Маргарита.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР