В коментар за КМГ за значението на проведената в Йоханесбург

...
В коментар за КМГ за значението на проведената в Йоханесбург
Коментари Харесай

Владимир Симеонов: Разширяването на БРИКС е още една крачка към балансиран световен ред

В коментар за КМГ за смисъла на извършената в Йоханесбург Среща на страните от формата БРИКС, Председателят на Българската Политическа Партия „ Свобода ” Владимир Симеонов е безапелационен, че един от най-важните акценти бе решението за приемане на още шест страни за членки. Сред тях са Аржентина, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия, Египет и ОАЕ, които ще започват участието си от 1 януари 2024 т.

„ Друг значим момент  по време на срещата на  страните от  БРИКС бяха посланията, върху които  водачите на държавите-членки подчертаваха и които  са свързани с мирното  решение на споровете в света посредством разговор ”, разяснява още партийният водач и напомня, че те са били  единодушни  за  все по-растящата нужда от  световна сигурност, която е в полза на всички.

Противопоставянето на комерсиалните бариери и дедоларизацията на територията на БРИКС,  също  са били измежду предпочитаните тематики, дискутирани по време на срещата, акцентира Симеонов. „ Посланието за  основаването на  един многополюсен свят бе приветствано от участниците в срещата ”, безапелационен е той.

Очакванията на редица  западни медии и анализатори, че в БРИКС има отвращение за разширение, както и напрежение, и че Китай господства в организацията, бяха  напълно опровергани, заявява  още   българският политик.  Той е безапелационен, че ползата към  БРИКС става все по-голям. Впечатление прави, че всяка страна член на организацията е фактор в своя район.  Симеонов прибавя още, че по време на форума  е бил доказан и обстоятелството, че Русия не е в международна изолираност. Това е посочила единомислещата поддръжка на  организацията  за съветското председателство на БРИКС  от януари 2024г.

„ И до момента в който светът следеше с интерес срещата в РЮА, българските политици се разсейваха и неглижираха тази тематика. Далновидността на един политик с отговорност към националния интерес допуска дейности, които да обезпечат по-висок стопански статус на страната му,  както и на нейните жители. Промяната в международен мащаб е осезаема и България би трябвало да гледа към по-широки хоризонти ”, акцентира още Симеонов и напомня, че  един от най-сериозните и перспективни  в икономическо отношение е плана „ Един пояс, веднъж “, чиято 10-годишнина означаваме през  актуалната година.

Специално  внимание Симеонов отделя на речта на  китайския председател  Си Дзинпин, и изключително на акцента, че  разширението на БРИКС  е нова насочна точка за съдействие, тъй като то отразява решимостта на страните да се обединят и да си сътрудничат с разрастващите се страни, само че също така  дава отговор и на упованията на интернационалната общественост.

Знаменателен е фактът, че срещата в РЮА завърши с приемането и на документ – Декларация от 15-ата среща на държавите-участнички, напомня още Симеонов.

Срещата в Йоханесбург сподели желанието на огромна част от света към многополюсен, уравновесен и кротичък свят, свят на полезности, на равни права и равни шансове за развиване, за взаимност сред страните.  „ Като умозаключение от всичко това, можем изрично да заявим, че занапред следва да станем очевидци на това, на което БРИКС е кадърен и измененията, които организацията може да предизвика  на международната сцена. ”
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР