В Кодекса на труда е уредено, че при прекратяване на

...
В Кодекса на труда е уредено, че при прекратяване на
Коментари Харесай

Какво означава да си работил в „група предприятия“

В Кодекса на труда е уредено, че при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца. 

Ако е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години - на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. 

В практиката постоянно изниква въпросът какво значи да си работил в „ група предприятия “, по отношение на което може да се дефинира и размерът на обезщетението при пенсиониране в избрани случаи. Отговор на този въпрос дава доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Как шефът може да анулира заповед за уволняване

Легалното определение на понятието „ група предприятия “ в Кодекса на труда се ползва във всички случаи, когато понятието се употребява в нормативния акт. Поради това, понятието „ група предприятия “, употребявано в  наредбата на Кодекса на труда, има смисълът, избран в Допълнителните разпореждания на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Съгласно наредбите " Група от предприятия " са две или повече свързани предприятия, като: едното дружество във връзка с другото дружество директно или непряко има преимуществен дял от записания капитал на второто предприятие; управлява по-голямата част от гласовете, свързани с издадения от второто дружество акционерен капитал; има право да назначава повече от половината членове на административния, управителния или надзорния орган на второто дружество, или предприятията се намират под единното ръководство на предприятието майка.

 istock istock
Правото на обезщетение в размер на брутното трудово заплащане за период от 6 месеца поражда за служащите и чиновниците, които са придобили общо трудов стаж с дълготрайност от 10 и повече години през последните 20 години при същия шеф или в същата група предприятия.

Изразът „ през последните 20 години ” значи, че преценката за съществуването на не по-малко от 10 години трудов стаж, добит при еднакъв шеф или при разнообразни работодатели, само че от една и съща група предприятия, се прави в границите на 20 години, и това да са последните 20 календарни години към датата на прекратяване на трудовия контракт.

Ако служащият или служителят през последните 20 години от трудовия си стаж има 10 години трудов стаж при двама разнообразни работодатели, които са „ свързани “, той има право на обезщетение в размер на 6 брутни работни заплати. Такъв е казусът да вземем за пример, когато  едното дружество във връзка с другото дружество директно или непряко има преимуществен дял от записания капитал на второто дружество.

 istock istock
Трудовият стаж може да бъде добит през последните 20 години преди преустановяване на трудовото правно отношение, през които служащият или служителят е работил със или без спиране при еднакъв шеф. Освен това, посочените 10 години през последните 20 години, могат да бъдат добити и при разнообразни работодатели, стига те да са в „ същата група предприятия “.

Когато повече от 10 години от трудовия стаж на служащия или служителя през последните 20 години не са добити при еднакъв шеф, а при двама или повече разнообразни работодатели, които не са от една и съща група предприятия, компенсацията е за период от 2 месеца.

Когато не по-малко от 10 години от трудовия стаж на служащия или служителя са добити при еднакъв шеф или при разнообразни работодатели, само че от една и съща група предприятия, компенсацията е за период от 6 месеца.

Справка:

член 222, алинея 3 от Кодекса на труда

§ 1, т. 5 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР