В книгата си Енциклопедия на руската душа журналистът Виктор Ерофеев

...
В книгата си Енциклопедия на руската душа журналистът Виктор Ерофеев
Коментари Харесай

Поне три сценария и два златни пръста, без да броим ДПС

В книгата си " Енциклопедия на съветската душа " журналистът Виктор Ерофеев заключва, че " като на болен - на Русия никой не ѝ споделя истината ". Колкото повече време минава у нас от изборите на 2 октомври, толкоз повече истинската забележка на Ерофеев може да бъде приспособена за България.

В последната седмица гласоподавателят е третиран като след терминална диагноза - желае да научи за протичащото се с него, само че получава ударна доза хомеопатия. Този път под формата на " евроаталантически полезности ".
Избори на една ръка разстояние
След вота предходната неделя не се намира партия, която да заяви очевидните обстоятелства. Те пък все по-вероятно водят страната към нови предварителни избори през зимата, тъй като преди малко отминалите не трансформираха генерално нищо отвън не изключително значителния подробност, че на мястото на " ИТН " в 48-ия парламент влезе " Български напредък " (БВ) на Стефан Янев.

В последна сметка в новия парламент има две съвсем равни по величина групи - ГЕРБ и " Продължаваме промяната ". Още четири с известни ангажименти могат да бъдат приравнени до междинни по мярка - Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ". В допълнение има и дребна парламентарна група, която се е самопредставила като " универсална " и подготвена на диалози с всички - БВ.
Автор: Капитал Реклама
С тази картина повода за евентуалния нов избор е забележима: Народното събрание е фрагментиран, гласоподавателите не са дали ясна формула на болшинство (дори и коалиционно), а разграничителните линии сред партиите са прекомерно дълбоки и непреодолими.

Всички са посочили в предишното, че мъчно се понасят, и единственият метод да се съберат в коалиция е с доста взаимни отстъпки, които съвсем несъмнено няма да бъдат толерирани от гласоподавателите. Причината пък е, че главната разграничителна линия е корупцията, която десетилетия разяжда обществото.

Кой от коя страна на корупционната вадичка е елементарно установимо. Докато Политическа партия и Демократична България приказват за правосъдна промяна, изчистване на службите и регулаторите, ГЕРБ и Движение за права и свободи незабавно взеха на въоръжение горещата тематика с войната в Украйна и заговориха за основаване на " евроатлантическа коалиция ", в която най-малко съгласно обясненията на Бойко Борисов се оказа, че би трябвало да влязат всички партии. В това число даже и антизападната " Възраждане ", с която ГЕРБ откри пресечни точки в екологичната или здравната политика. Съдебна и антикорупционни промени се оказват вероятни на думи, само че без да се загатва името на Иван Гешев.
Статукво vs. Промяна
Преди изборите социолози и политолози говореха, че конфликтът в акцията ще бъде сред два съществени блока - статукво и смяна. Резултатът от въпросния конфликт е паритет. От едната страна стоят ГЕРБ и Движение за права и свободи, чийто сбор депутати е 103, а от другата - трите партии, останали зад кабинета " Петков ": Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия с общо 98 народни представители.
Реклама
И тъй като смятането до 240 не затруднява изключително никого, невъзможността за сформиране на кабинет беше ясна в случай че не още преди изборите, то директно след тях. Проблемът е обаче, че в случай че партиите не съумеят да сформират държавно управление, върху им ще се сгромоляса рисуваният от тях апокалипсис по времето на цялата предизборна акция : ескалацията на войната в Украйна, енергийна рецесия, инфлация.
Автор: Капитал
Ето за какво в идните седмици въпреки всичко ще забележим опити за сформиране на държавно управление. Ако те бъдат несполучливи, каквито са първите индикации, в петите за година и половина избори ще победи онази партия, която опише най-умело за какво са отговорни другите.
Евроатлантици и контактьори
След изборите водачът на ГЕРБ направи поръчка, че като първа политическа мощ ще провежда договаряния за " анти-Путин " болшинство (което реферира към Политическа партия и ДБ). Оказа се обаче, че в типичния си жанр Бойко Борисов в действителност насочи оферта към всички на терена. От думите му се разбра, че към вероятните за диалози за кабинет с " евроатлантическа ориентировка " се причисляват и Българска социалистическа партия. В кръга от евроатлантици са включени и Движение за права и свободи, чийто народен представител Делян Пеевски е глобен от Съединени американски щати за корупция.

Въпреки няколкото натъртвания, че Политическа партия са леви и че са оставили дупка в бюджета, Борисов разгласи, че " ще им поддържа " обществените разноски. Наред с това загатна и името на вицепремиера по еврофондовете на служебното държавно управление Атанас Пеканов, което може да е намек за бъдеща негова роля, т.е. за поклон и към президента Румен Радев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР