В ключово развитие на съдебния процес Върховният касационен съд /ВКС/

...
В ключово развитие на съдебния процес Върховният касационен съд /ВКС/
Коментари Харесай

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Кристиян за смъртта на служител на ГДБОП

В основно развиване на правосъдния развой Върховният касационен съд /ВКС/ на Република България реши да върне за ново разглеждане делото против Кристиян З. , упрекнат в причиняването на гибелта на служителя на ГДБОП Божидар Б. през 2018 година Това решение идва откакто Върховен касационен съд анулира част от предходното решение на Софийския апелативен съд /САС/, което понижи наказването на Кристиян З. и приложи пробационни ограничения.

Според решение №120/19.02.2024 година по наказателно дело №1119/2023 година Върховен касационен съд анулира решението на САС в няколко основни аспекта, в това число намаляването на наказването „ отнемане от независимост “ на 3 години и използването на пробационни ограничения за интервал от две години. Съдът също по този начин анулира понижението на наказването за отнемане от правото да ръководи моторно транспортно средство /МПС/ на 6 години.

Върховен касационен съд не е приел причините на САС за преквалификация на нарушаването от член 16 на Закона за придвижване по пътищата /ЗДвП/ към член 25 от същия закон, по отношение на разпоредбите за придвижване и заобикаляне. Съдът е стигнал до извода, че Кристиян З. не е спазил условията за безвредно заобикаляне, което е довело до трагичния случай.

Основният въпрос, който Върховен касационен съд е разгледал, е справедливостта на наказването . Съдебният състав е подчертал, че САС не е направил съответна преценка на всички условия, свързани с наказването. Това включва недооценяване на тежестта на предходни нарушавания на ЗДвП от страна на подсъдимия, както и прекомерното снизходително отношение към неговото здравословно положение.

Решението на Върховен касационен съд акцентира нуждата от заслужено наказване, което отразява тежестта на осъщественото действие и обезпечава правдивост за жертвите и техните фамилии. Върховният съд акцентира смисъла на правораздаването и пропорционалността на наказванията в битката с престъпността на пътя и отбраната на публичната сигурност.

Делото в този момент се връща на САС за ново разглеждане , като се чака деликатен обзор на всички доказателства и условия, с цел да се обезпечи съответно и заслужено решение. Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване, наблягайки смисъла на този случай за българското правораздаване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР