В Клисура днес бе кулминацията на честванията по повод 145

...
В Клисура днес бе кулминацията на честванията по повод 145
Коментари Харесай

Промениха сценария на възстановката на боевете от Априлското въстание

В Клисура през днешния ден бе кулминационната точка на честванията във връзка 145 от експлоадиране на Априлското въстание. Напрежение породи към осъществяване на обичайна историческа възстановка, откакто участниците бяха върнати от локалната работа по Контрол на общоопасни средства, тъй като не са дали нужните документи според новите промени в Закона за оръжията.

И тази година в Клисура гръмна черешовото топче. До последно обаче не беше ясно ще има ли възстановка, тъй като потреблението на оръжията за тях беше лимитирано след промени в закона за оръжията.



" Няма обединен критерии, по който ще се работи и да се каже по този начин ще бъде. Косаджиите в Трявна по един метод работят, в първо районно в София по различен, Карлово по трети. Копия на преднопълнещи оръжия, копия на патронни оръжия, копия значи, че е направено нещо модерно ", изясни Огнян Маринов - ръководител на сдружение " Традиция ".

Във възстановката трябваше да вземат участие над 120 души. След като не получиха позволение, доста от тях си потеглиха афектирани.

" Разочаровани са много сътрудници, най-малко едно 4-5 клуба си отпътуваха ", сподели Тихомир Тодоров - Регионален клуб Трявна.

В двора на църквата " Свети Никола " бе осветено ново знаме, имитация от 1926-а, с което клисурци са взели участие в боевете.

" Беше направено с много труд и старания от наша страна, да издирим документи по какъв начин е изглеждало. Знамето е ушито от една клисурска учителка Гана Найденова, която има нелека орис след въстанието. Била е репресирана дълго време ", описа Николай Николов.



Историческата възстановка се организира след модифициран сюжет и в понижен състав. До сложното решение уредниците стигнаха, след апела на шефа на Историческия музей в града въпреки и за последно да бъде отдадена респект към предците ни и че е получил позволение за оръжията от локалната работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) в Карлово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР