В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков

...
В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков
Коментари Харесай

Отстраниха 10-сантиметров тумор от сърцето на мъж в София

В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков " отстраниха голям израстък от сърцето на 40-годишен пациент.

Туморът e с размери 8 на 10 см и ангажира цялото дясно предсърдие на сърцето. За 40 годишния мъж интервенцията е била животоспасяваща, защото е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове, това оповестиха от лечебното заведение.

Пациентът постъпил с недоволства от изтръпване и тежест в горните крака, усложнен и стеснен физически потенциал.

След направени цялостни проучвания - ехокардиография и скенер, се откриват точните размери и локализация на тумора.

Екипът на проф. Димитър Петков, шеф Клиника по кардиохирургия и заместник- шеф по здравната активност в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков " подхваща интервенция и отстранява тумора, освобождава пътя на кръвта и затваря големия сърдечен недостатък със лична тъкан от пациента.

„ Подобни формирания са необичайност в ежедневната процедура. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, в резултат на инфекции и вродени положения. Средно годишно имаме към 10 до 12 такива случая ", сподели проф. Димитър Петков.

Пациентът е изписан, само че сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния разбор, който ще даде ориентировка за по-нататъшното лекуване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР