В класна стая Конфуций“ на Югозападния университет бе представена лекция

...
В класна стая Конфуций“ на Югозападния университет бе представена лекция
Коментари Харесай

Китайски традиционни музикални инструменти бяха представени на лекция пред студенти в ЮЗУ „Неофит Рилски“ 


В класна стая „ Конфуций “ на Югозападния университет бе показана лекция за китайски обичайни музикални принадлежности. Събитието бе намерено от проф. д. ф. н. Магдалена Костова-Панайотова – началник на катедра „ Славистика и балканистика “ и шеф на класна стая „ Конфуций “. Тя насочи одобрение към присъстващите и анонсира отпущането на две нови стипендии на китайския дипломат за студентите с отличен триумф по китайски език.
Лектори на събитието бяха Ли Бо, учител доброволец по китайски език от Пекин и ас. Христина Думбанова, учител по китайски език и просвета във Филологическия факултет на Югозападния университет. Те показаха пред студентите и гостите презентация, обвързвана с най-известните китайски обичайни принадлежности, употребявани от епохи по време на мир, на война и на празници.
Голям интерес измежду присъстващите провокира разказът на Ли Бо за гуцин – един от най-древните принадлежности, с история на над 3000 години, който е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Тя описа още, че се е употребявал при ритуални практики и е бил инструмент на аристокрацията, а владеенето му се е считало за едно от четирите изкуства, които един благородник трябвало да умее. Възприемали го като изкуство, което оказва помощ за обработване на духа и мозъка, създаващо атмосфера на мира и съзерцаване.
Всички посетители имаха опция да опитат да свирят на гуцин под управлението на Ли Бо, а тези от тях, които се включиха сполучливо в проведената викторина, получиха сувенири и дарове.
Присъстващите се стоплиха и с китайски чай, подготвен от двете преподавателки и техните студенти от компетентност „ Педагогика на образованието по български и китайски език “ във Филологическия факултет на Югозападния университет.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР