В кланиците на фирмата Тьонис до момента има над 1300

...
В кланиците на фирмата Тьонис до момента има над 1300
Коментари Харесай

Заразени българи в кланиците в Германия са се върнали у нас

В кланиците на компанията „ Тьонис " досега има над 1300 служащи и чиновници, инфектирани с ковид. Някои от тях са в тежко положение и са признати в интензивни отделения на лечебните заведения.

Голяма част от работещите в кланицата са наети посредством подизпълнители от Полша, България и Румъния. Част от тях не са били открити в общежитията, в които са настанени, с цел да им бъде връчено писменото предписание да останат в карантина.

" Някои от тях очевидно са отпътували за родните си места "

Председателят на синдиката на работещите в хранително-вкусовата промишленост Мохамед Будих казва следното: „ Предполагаме, че някои от тях са отпътували към родината си ".

За да бъде предотвратено по-нататъшното разпространение на болестта, част от въпросните общежития са блокирани с външни ограждения, заяви министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет в изявление за немската телевизия ZDF.

Той призна, че мярката е била подхваната, в това число и заради това, че е било мъчно да се откри контакт с част от задграничните работници поради неналичието на преводачи за съответните езици.

На всички служащи и чиновници на месопреработвателния комбинат на компания „ Тьонис " в Реда-Виденбрюк е разпоредено да останат в домашна карантина до 2 юли.

От работещите в концерна близо 6 000 души до неделя вечерта с позитивен тест за ковид бяха 1331. Взривът на болестта там провокира нова полемика за изискванията на труд за задграничните служащи, доста от които са българи и румънци. Локални гърмежи на болест преди този момент имаше и в други кланици из Германия.

Апели за търсене на правосъдна отговорност

Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан упорито моли към притежателя на кланицата в Реда-Виденбрюк Клеменс Тьонис да предприеме всички нужни защитни ограничения, с цел да се предотврати преместване на болестта из близките окръзи.

Министърът на труда Хубертус Хайл дори счита, че Тьонис би трябвало да носи правосъдна отговорност. Хайл съобщи, че доста добре схваща гнева на всички в окръга, които в този момент не могат да изпращат децата си на детска градина и учебно заведение, нито да вървят на работа заради новия гърмеж на епидемията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР