В Кишинев се заговори сериозно за премахване на неутралния статут

...
В Кишинев се заговори сериозно за премахване на неутралния статут
Коментари Харесай

Втора Украйна. НАТО откри нов фронт срещу Русия

В Кишинев се заприказва съществено за унищожаване на неутралния статут и присъединение към НАТО, което съгласно държавното управление е жизненоважно за отбраната на демокрацията. Опозицията се притеснява, че Молдова ще бъде въвлечена във въоръжен спор. Какво се случва в републиката?

" Голям съюз "

Мая Санду в изявление за “Политико ” сподели, че боевете в Украйна ги предиздвикала да мислят за занемаряване на неутралитета. Според нея в републиката има оживена полемика по тази тематика и в бъдеще Кишинев може да стане част от „ по-голям съюз “. В същото време президентът акцентира, че Молдова остава „ доста уязвима заради съветската агитация и дезинформация “.

Тя не загатна името на организацията, само че в Молдова и на Запад смятаха, че става дума за НАТО. Алтернативата на блока в района е единствено една – ОДКС. Тъй като Кишинев намерено и поредно осъжда специфичната интервенция в Украйна, явно е, че Санду няма да влезе във боен съюз с Москва.

Освен това в последно време Молдова работи в по-тясно съдействие със Северноатлантическия алианс. От лятото министърът на защитата на републиката Анатолий Носатий взе участие в срещи във военновъздушната база “Рамщайн ”. През декември Кишинев беше показан за първи път на срещата на външните министри на страните, участващи в организацията. А през септември Санду организира диалози в Ню Йорк с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Въпреки това Носатий сподели, че в обозримо бъдеще Кишинев няма да може да стане част от блока, защото молдовската войска е в извънредно неприятно положение. В това той упрекна желанието на предходните управляващи да запазят неутралитет - във въоръжените сили на практика не се влага. В същото време министърът, сходно на Санду, е уверен, че са отминали времената, когато е било допустимо да се стои надалеч от интернационалните спорове. Той също по този начин счита, че диалозите за демилитаризация са неактуални.

Молдовският външен министър и вицепремиер Нику Попеску означи, че предстоят доста тествания, само че с поддръжката на Запада страната ще преодолее всичко. „ Ще успеем да съхраним мира, демокрацията и европейския дух “, увери той. В същото време, в случай че проруско държавно управление застане отпред на Молдова, републиката " ще я сполети ориста на Беларус ", счита дипломатът.

В същия дух се изричат и представители на НАТО. По-специално, заместник-генералният секретар Мирча Йоана сподели, че Кишинев има действителен късмет „ да излезе от сложната си география “ и да стане част от „ цивилизована Европа “. Вярно, за участие в Алианса към момента не се приказва. В близко бъдеще Йоана отпътува в Молдова, с цел да разиска с локалните управляващи отхвърли от неутралитет и доставката на западни системи за Противовъздушна отбрана.

Алтернатива за Кишинев

Ръководството на Молдова е настроено да се интегрира в НАТО, само че жителите са на друго мнение. Според изследване от ноември на молдовски и румънски социолози 54,5% от жителите са срещу присъединението към Алианса. Освен това повече от 47% не поддържат обединяването с Румъния, до момента в който единствено 35% го поддържат.

Опозицията се бори за опазване на неутралния статут. Лидерът на Партията на социалистите Игор Додон назова обстановката рискова. Според него Санду работи по заповед на " задгранични господари ", което опонира на ползите на страната. Ръководителят на партия “Шор ” Илън Шор счита, че присъединението към блока ще трансформира Молдова във втора Украйна. Председателят на комунистическата партия Владимир Воронин обаче предизвести, че Санду механически ще би трябвало да откри единствено четирима лоялни депутати, с цел да има задоволително гласове, с цел да промени член 11 от конституцията по отношение на неутралитета. След това Молдова може да бъде въвлечена в интернационалните военни спорове, в каквито в никакъв случай не е взела участие.

Александър Одинцов, ръководител на фракцията на Партията на социалистите в община Кишинев, означи, че няма нищо неприятно в модернизацията на армията. Но той зададе въпроса: какъв брой старания и средства ще би трябвало да бъдат изразходвани, с цел да могат молдовските войски да станат сравними по мощ със прилежащите? Според него републиката не е в положение да увеличи отбранителната дарба до такова равнище. Затова той счита неутралния статут за съществена гаранция за сигурност и приканва управляващите да влязат в договаряния с Румъния, Украйна и Русия, с цел да заздравят обстановката.

Дразнеща интензивност

Експертите, считат, че курсът на Молдова към НАТО е подбуден не от националните ползи, а от желанието на западните сътрудници. В същото време почвата за занемаряване на неутралитета стартира да се приготвя предходната пролет, когато молдовските управляващи ненадейно се сетиха, че страната има доста слаба войска.

" Западът се пробва да сътвори по този начин наречените необятни последици за Русия, с цел да ѝ потвърди, че спецоперацията не е решила, а е изострила съществуващите проблеми. В същото време за съперниците на Москва е значимо да основат тип, че нейните съседи сами вземат такива решения “, изяснява молдовският политически анализатор Дмитрий Кисеев.

В резултат на отхвърли от неутралитет румънски войски могат да се появят на територията на Молдова. Според специалиста с тяхна помощ Санду ще може да деморализира съперниците на влизането в НАТО или прекосяването под ръководството на Букурещ. А също и за заплашване на жителите на Приднестровието, които ще се окажат сред враждебните армии на Украйна и Алианса. Освен това ще има прелъщение казусът с Тираспол да бъде решен със мощ.

Молдовският политически специалист Игор Тулянцев напомня, че има единствено два законни метода за отвод от неутралитет - гласоподаване в Народното събрание, където би трябвало да се завоюва поддръжката на две трети от депутатите, или обществен референдум. Но изследванията демонстрират, че молдовците няма да се съгласят с това в актуалната обстановка. " Неутралността, а не войнствеността устройва жителите на страната. Повечето схващат, че би трябвало да сте другари с всички ", уверен е Тулянцев.

На собствен ред Наталия Харитонова, лекар на политическите науки, професор в Руската академия за национално стопанство и обществена администрация, счита, че процесът на военно и инфраструктурно развиване на територията на Молдова от блока НАТО към този момент е стартиран, без значение от законодателството на републиката и мненията на хората. " Нито Кишинев, нито Западът се интересуват от правни формалности. Последствията от сходен метод могат да имат тъжни последствия за страната ", споделя специалистът. Молдова следва пътя на Украйна.

Политолозите обаче са сигурни, че Кишинев, сходно на Киев, няма да бъде признат в НАТО в близко бъдеще. Вместо това Молдова се трансформира в непрекъснат фактор за раздразнение и дискредитиране на Русия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР