В Кишинев бе представена симфоничната поема Терра Булгара, в изпълнение

...
В Кишинев бе представена симфоничната поема Терра Булгара, в изпълнение
Коментари Харесай

Проф. Стефан Драгостинов с две световни премиери

В Кишинев бе показана симфоничната поема " Терра Булгара ", в осъществяване на симфоничния оркестър на Молдовското радио и телевизия. Творбата, показана за първи път на софийска сцена преди четири години от Софийската филхармония във връзка 70-годишнината на именития композитор проф. Стефан Драгостинов, бе осъществена на 24 юни в Кишинев под палката на известния румънски гост-диригент маестро Матей Поп.
" Това е втора, модифицирана версия на поемата " Терра Булгара ", отдадена на антична и млада България. Поемата бе включена в програмата на 31-вото издание на интернационалния фестивал " Дни на новата музика ", провеждан годишно в Кишинев към този момент повече от три десетилетия. На празничното музикално събитие, измежду многоликата аудитория, бе и изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Република Молдова - господин Евгени Стойчев. В концертната зала на радиото бяха сътрудници и другари - молдовски диригенти, композитори и музиковеди, измежду които президентът на Съюза на молдовските композитори проф. Паул Гамурари и артистичният шеф на Националната молдовска филхармония маестро Михаил Агафита. Програмата на концерта бе пъстроцветен букет от модерни творби на създатели от Румъния, Испания и България. Щастлив съм от тази креативна среща с всеотдайните музиканти от оркестъра на Молдовското радио, водени от надарения млад диригент маестро Матей Поп ", показа особено за ДУМА композиторът.
Проф. Стефан Драгостинов с Едуа Задори на ММФ " Варненско лято "

Само след три дни - след нескончаем полет от Кишинев през Истанбул до София, на проф. Стефан Драгостинов му предстоеше втора международна премиера - на Международния музикален фестивал " Варненско лято ". На 28 юни, на сцената на Градската художествена изложба, прозвуча за първи път Прелюд и фуга за соло цигулка. В концертната стратегия, напълно отдадена на българска модерна музика, са включени също по този начин камерни произведения от Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов и Георги Арнаудов - в осъществяване на испанския виолончелист Луис Зорита, пианистката Маргарита Илиева, доцент в НМА " Проф. Панчо Владигеров ", и унгарската цигуларка Едуа Задори.
" Запознанството ми със световноизвестната изпълнителка Едуа Задори бе напълно случайно; срещнахме се тъкмо преди година на софийското летище. Маестра Задори ме помоли да й напиша бравурна пиеса за цигулка. В близо едночасовия диалог обсъждахме каква да бъде стилистиката на бъдещата ми творба. Тогава ми хрумна да напиша Прелюд и фуга, на тематика, построена върху буквите E-D-U-A, съответни с четирите тона от нотната стълбица: Ми-Ре-До-Ла. В горещия юлски следобяд, на входа на летището, извадих празен нотен лист и написах - на коляно - първите няколко изречения от бъдещата пиеса. На собствен ред - Едуа, очевидно разчувствана и щастлива, извади цигулката от калъфа, и - в юлската горещина, пред натрупалото се голям брой от пътуващи, засвири началото на бъдещата ми творба.
Така поставихме началото. След три месеца, в средата на октомври, й изпратих нотите по месинджър - в финален вид. Прелюд и фуга за соло цигулка, отдадени на огромната унгарска изпълнителка Едуа Задори. А преди броени дни, на концерта в морската ни столица в границите на фестивала " Варненско лято ", се състоя международната премиера на пиесата. Какво да кажа като послепис - " Благодаря ти, Едуа! Свириш фантастично! " Това описа за ДУМА проф. Драгостинов.
На именития композитор и възпитател следва пренаситена креативна стратегия до края на календарната година. Неговите млади надарени ученици от Нов български университет се приготвят за присъединяване в няколко интернационалните състезанието по комбинация. По този мотив, при започване на септември проф. Драгостинов провежда следващата, 12-а Творческа работилница в Созопол, където по традиция събира студентите си. Там ще обсъдят групово основаните от тях нови произведения, преди да ги изпратят за присъединяване в интернационалните надпревари. Ще напомним, че през миналите 15 години негови ученици са спечелили над две дузини влиятелни оценки на интернационалните конгреси.
" Дългогодишното ми креативно съмишленичество с великата пианистка проф. Милена Моллова ме подтикна да напиша особено за нея Втория си клавирен концерт. Световната премиера на творбата ще се състои на 15 декември, в зала " България ", в осъществяване на Софийската филхармония ", издаде в задатък за нашите читатели проф. Стефан Драгостинов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР