В Киргизстан се провежда референдум за конституцията, резултатът от който

...
В Киргизстан се провежда референдум за конституцията, резултатът от който
Коментари Харесай

Ключов конституционен референдум в Киргизстан, критиците говорят за "ханституция"

В Киргизстан се организира референдум за конституцията, резултатът от който би разширил доста пълномощията на сегашния водач Садир Жапаров и би му разрешил да се кандидатира за поста за повторно.

52-годишният Жапаров съумя да обезврежда политическите си съперници, откогато пристигна на власт след политическата рецесия през октомври, при която беше освободен от пандиза от свои поддръжници.

Той победи на президентските избори през януари, на които гласоподавателите в страната при успореден вот  демонстрираха желания към президентска, вместо парламентарна република.

Жапаров циментира властта си, като арестува двама от своите съперници на изборите, както и някогашния министър председател.

Новият водач на Киргизстан предложи промени в конституцията, с които да се постави завършек на 10-годишен опит със смесена система и Киргизстан да стане президентска република по сходство на множеството страни в района.

Критиците на президента дефинираха плана за главен закон като „ ханституция “, защото планува понижаване на депутатите от 120 на 90, както и анулация на правилото за един мандат на президента.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа, както и Венецианската комисия към Съвета на Европа подлагаха на критика неналичието на важен и логичен обществен спор в Народното събрание преди планът за главен закон да бъде показан обществено през март.

Руският президент Владимир Путин, основен съдружник, поддържа конституционните промени, откакто през февруари Садир Жапаров посети Москва.

Ако гласоподавателите поддържат конституционните промени, ще бъде анулирано и правилото на един мандат за президента. За да бъде приет за годен, в референдума би трябвало да са взели присъединяване 30% от гласоподавателите.

 Президентът на Киргизстан Садир Жапаров и брачната половинка му Айгул Асанбаева гласоподават на референдума за конституционна промяна в столицата Бишкек, 11 април 2021 година Киргизите гласоподават на референдум за конституционна промяна, който включва прекосяване от парламентарна към президентска система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР