В Кипър започва изграждането на супермодерна обсерватория. Тя ще бъде

...
В Кипър започва изграждането на супермодерна обсерватория. Тя ще бъде
Коментари Харесай

Кипър започва изграждането на супермодерна обсерватория

В Кипър стартира построяването на супермодерна обсерватория. Тя ще бъде обвързвана с други европейски обсерватории и ще бъде част от европейска мрежа от осведомителни и обучителни центрове за астрономическо наблюдаване.

Астрономическият център би трябвало да е подготвен до 16 месеца, а цената му е близо 1,4 млн. евро, които са обезпечени от фондове на Европейски Съюз и национални запаси на Гърция и Кипър, оповестиха след подписването на контракта за него от администрацията на област Лимасол, на чиято територия той ще бъде.

Сградата, която е във формата на галактически транспортен съд, ще „ кацне ” на височина от 1200 метра над морското ниво в планината Тродос в централната част на острова.

Архитектурният план е изработен особено за Кипър и към този момент е спечелил доста интернационалните награди.

В обсерваторията ще бъдат ситуирани два съществени телескопа, ще има зала за демонстрации, която може да се употребява като планетариум, а на откритата площадка ще могат да конфигурират свои телескопи астрономи фенове.

Кипърските управляващи чакат обсерваторията да способства доста за икономическата интензивност и основаването на нови работни места в региона, привличайки доста гости от целия свят - астрономи, учени, откриватели, фенове, туристи, които да употребяват дадените от природата над 200 безоблачни кипърски нощи за наблюдения на звездите.

 Така ще наподобява новата обсерватория в Кипър
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР