В катедралния храм Св. Александър Невски Негово светейшество Българският патриарх

...
В катедралния храм Св. Александър Невски Негово светейшество Българският патриарх
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово


В катедралния храм " Св. Александър Невски " Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната работа на Бъдни вечер, на която произнесе одобрение:

" Обичани в Господа братя и сестри! Пред нас още веднъж и святата нощ на упованието, белязало цялата история на човечеството и към този момент две хилядолетия, намерило своето реализиране в раждането на Богочовека, пристигнал в света поради нас и нашето избавление. Спасителят ни донесе своя мир, сдобри ни с небесата и един с другиго в осъществяване на предвечната в Божия воля, с цел да се спасят всички индивиди и да реализират до знание на истината. Отново сме в насладата и усещаме единството със селото създание, подготвяйки се, дружно със светите ангели и мъдреците от изтока, с витлеемските пастири и цялата безсловесна гад, да посрещнем Него- предвъзвестеният от вехтозаветните пророци Божествен младенец, повит и легнал в ясли; Да възприемем с религия тайнството на боговъплъщението и, дружно с праведния Симеон, да бъдем очевидци на спанението, що Бог е приготвил пред лицето на всички нации. И през днешния ден, и в апостолските времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си индивиди към избавление. Тайната на спасението своето постоянно съображение в богочовечеството, тъй като: „ Словото стана плът и живя сред нас, цялостно с берекет и истина. И ние видяхме славата, популярност като на единороден от Отца “. Синът Божи стана наследник човешки, с цел да направи нас - чедата на човешкия жанр - рожби Божи, като ни обгърне със своята безгранична Божествена обич и изкупи греховете ни. И като рожби Божии да ни прави и наследници Божии, призвани да получават обещаното постоянно завещание. Да бъдем почтени за това велико Божие милосърдие и прещедър подарък на божествената любов; да подражаваме на Божието великодушие и Божията благосклонност като се стараем да следваме образеца на Спасителя, който идва след нас с божествено смирение; който не пристигна да му служат, само че да послужи с живота си и като богочовек ни уточни пътя на светлината, мира и любовта на себеотдаването, саможертвата и добротворчеството. Светът, в който живеем, е същият, както и в годините на земното служение на Спасителя - свят на премеждия, болежка, тъга, несгоди и несправедливост. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, който би трябвало да дава плод във всекиго от нас, в нашите думи и каузи, в живота ни, съгласно завети от Христа Исуса персонален и неизменим пример. Този свят ще познае, че сме чада Божии, които обичаме и следваме неговите повели, единствено виждайки нашата обич изразена освен на думи, само че и на каузи, задоволени в благосклонност и великодушие, във взаимопомощ и всеотдайност към всеки човек, нуждаещ се от помощ, поддръжка и протекция, внимание и от откровена нелицемерна обич. Братя и сестри! Подражавайки на Господа, ще бъдем почтени да го посрещнем с наслада в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява несметно сърцата. Благословена да бъде обичайна празнична софра на Бъдни вечер. Честито Рождество Христово! "

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се празнува фамилно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия наследник - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е отдаден на дома, на огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.

На 25 декември (Рождество Христово) от 9:30 ч. ще бъде отслужена Божествена св. Литургия още веднъж в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Приканват се православните християни да вземат молитвено присъединяване в празничните богослужения, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР