В късните часове на 29 май германското правителство и Европейската

...
В късните часове на 29 май германското правителство и Европейската
Коментари Харесай

Германия договори с Брюксел спасението на Луфтханза

В късните часове на 29 май немското държавно управление и Европейската комисия позволиха несъгласията си по отношение на избавителния пакет за "Дойче Луфтханза " на стойност 9 милиарда евро, с което бе разчистен пътя за неговото приложение. След интензивни договаряния Брюксел и Берлин се споразумяха самолетната компания да понижи броя на самолетите, които държи на летищата във Франкфурт и Мюнхен, и да се раздели с 24 слота за политане и за кацане, с цел да направи "място " за нови съперници във всеки от двата огромни летищни центъра.

В началото на седмицата немското държавно управление предложи на "Луфтханза " пакет от помощи, съгласно който страната ще придобие в началото 20% дял от компанията с алтернатива той да доближи блокиращите 25% плюс една акция при опит за неприятелско усвояване. Сделката планува вложения за 5.7 милиарда евро посредством така наречен безмълвно присъединяване - хибриден инструмент сред дълг и благосъстоятелност, който няма да ореже права на глас на акционерите. Берлин ще подсигурява и тригодишен заем за 3 милиарда евро, а "Луфтханза " ще получи и жестоко 2 милиарда евро помощ от Австрия, Белгия и Швейцария.

Брюксел обаче сложи изискване закъсалият авиопревозвач да се откаже от един от най-ценните си активи - така наречен слотове - разрешителните, предоставени от притежателите на аерогарите във Франкфурт и Мюнхен, които разрешават на притежателите им да дефинира графика за политане и кацане на летищата в избрани шпации от време и до избрани дестинации. Германската група, която включва австрийските, белгийските, швейцарските и "Юроуингс " авиолинии, държат над две трети от разрешителните в Мюнхен и Франкфурт и жестоко 60% от наличните слотове на аерогарите във Виена и Цюрих. Ултиматумът на Европейска комисия не се хареса на надзорния ръб на "Луфтханза " и той отхвърли да получи държавната помощ.

Германската самолетна компания разяснява в ранното утро на 30 май, че постигнатият компромис е значително понижение на претенциите на Брюксел. "Луфтханза " ще се откаже от по четири свои самолета във всяко от летищата във Франкфурт и Мюнхен и от по 24 дневни
слотове, което е еквивалентно на по три излитания и кацания на всеки аероплан. Първоначално, за интервал от 18 месеца, тези разрешителни ще могат да се дават единствено на един нов съперник за двете аерогари. А по-късно - единствено на европейски авиопревозвачи, които не получили задоволително огромна помощ от страните си за укрепване на финансовите си позиции, изумени от пандемията от COVID-19. Един от двата съществени европейски нискотарифни съперници на "Луфтханза " - "Райънеър холдингс " - към този момент има слотове на летището във Франкфурт. Което значи, че няма да може да добави нови през първичния интервал. "Изиджет " пък има разрешителни в Мюнхен.

Преговорите сред Германия и Брюксел по други аспекти на договорката не престават. Надзорният ръб на "Луфтханза " ще би трябвало да утвърди новото съглашение и въпреки че не възнамерява заседание през уикенда, то може да се организира на 1 юни, оповестява немският "Ханделсблат ". Акционерите на самолетната компания също ще бъдат свикани на изключително заседание, най-вероятно в края на юни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР