В Карловския район изкупуват килограм розов цвят от производителите за

...
В Карловския район изкупуват килограм розов цвят от производителите за
Коментари Харесай

Изкупуват авансово розовия цвят на по-ниска цена

В Карловския регион изкупуват кг розов цвят от производителите за 1,80 лева Тази цена се заплаща предплатено, а обещанието е след привършване на акцията на розопроизводителите да се доплати. Очакването е то да е в границите на към 70 ст., или общо до 2,50 лева за кг. Това описа депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Веска Ненчева, която е депутат от пловдивска област.

Тази година розоберът закъсня поради неприятното време. До края на акцията остават 1-2 седмици, само че 100% гаранция, че производителите ще получат остатъка от парите си до 2,50 лева няма. Вероятно тъй като получават предплатено пари, към този момент измежду розопроизводителите няма напрежение. Другият проблем е, че тази година добивите от розовите градини в региона на Карлово са по-ниски. Причините са по-лошите климатични условия и заболяванията. Заради по-ниските добиви обаче себестойността за производството на розовия цвят тази година е по-висока.

И розопроизводители от други региони се оплакаха от по-ниски добиви. Говорят за сред 20-40% по-малко розов цвят. Дестилериите изкупували на 2,50 лева за кг, само че производителите не са удовлетворени от цената и се надяват те да я поправят с 10-20% нагоре, съобщи agri.bg. При цена под 3 лева мъчно един аграрни собственик може да отгледа качествено насажденията си, оплакват се земеделците. Влияние връху цената оказвали и опитите на преработвателите да понижат себестойността на розовото масло. Освен това земеделците се оплакват и от прекупвачите в бранша, които, съгласно тях прибират сред 20 и 30% от цената на розовия цвят.

Преди 4 години розовият цвят се изкупуваше на към 3,50, само че цената достигана и до 4,50 лева за кг. Миналата година имаше всеобщи митинги на розопроизводителите точно поради ниските изкупни цени и неналичието на купувачи, което докара до мощно обществено напрежение. Тогава цените паднаха на 1,80-2 лева, а производителите упрекваха розоварите в картел. Тази година като цяло цените евентуално няма да са като през предходната, само че поради неприятните условия разноските на розопроизводителите са по-големи.

Още при митингите през предходната година властта даде обещание специфичен закон за розата. Заради поетия ангажимент близо година МЗХГ създава Закона за маслодайната роза и той беше препоръчан на Народното събрание. Депутатите от " Българска социалистическа партия за България " от парламентарната земеделска комисия обаче излязоха със специфична позиция по него. Те обявиха, че Закон за маслодайната роза е нужен, само че импортираното от властта предложение няма да реши нито един от проблемите в бранша. Още през април депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на комисията по земеделие проф. Светла Бъчварова съобщи, че в случай че законът бъде признат в този вид, това ще докара до отлив от производството на рози от междинните и дребните стопанства. В този тип не можем да подкрепим законопроекта, обявиха депутатите от Българска социалистическа партия. Те означиха, че са мощно скептични, че по този начин написан законът ще обезпечи бистрота и ще подсигуряват производството и преработката на розов цвят. Въпреки това в края на април законопроектът на властта бе признат на първо четене от Народно събрание.

Изтича последният период за оферти сред първо и второто четене на закона. В края на предходната седмица " Българска социалистическа партия за България " внесе в Народно събрание своето предложение за изменение в в началото импортирания вид. " Предлагаме много по-прибран закон. Регистър на розопроизводителите, на обектите, в които се изкупува и преработва розовият цвят, и на розопреработвателите (маслобойните) би трябвало да има ", съобщи пред ДУМА проф. Светла Бъчварова. По нейните думи обаче регистърът би трябвало да е един и да е извънредно обикновен от позиция на информацията. За розопроизводителите да вземем за пример какви площи с трайни насаждения обработват. Българска социалистическа партия предлага да е безусловно неразрешено да се прави каквото и да било ходатайство при изкупуването на рози. Така ще се реши един доста огромен проблем за розопроизводителите - медиаторите, които печелят от тях, съобщи проф. Бъчварова. Ако не си регистриран като розопреработвател или нямаш регистриран пункт, няма да имаш право да изкупуваш рози, изясни тя.

В оферти от властта план регистърът беше извънредно усложнен с информация, с която всеки би се затруднил, в това число и компаниите, сподели тя. Затова левицата предлага регистрацията да се реализира от общинските служби по земеделие. Те да отидат на място и да вземат нужната за попълване информация. Предлага се също 6 месеца период за попълване на регистъра и когато той е подготвен, да е обществен. Това ще е огромно облекчение, тъй като да искаш 12 документа от един розопроизводител е невероятно за реализиране, изясни проф. Бъчварова. Така се внася съществено административно облекчение за регистриране в регистъра, който е нужен и за консултативния съвет по розата.

Българска социалистическа партия предлага страната посредством МЗХГ да поддържа розопроизводителите. Сега за трайните насаждения има държавна поддръжка за отбрана с пръскания, за производството на рози обаче няма. Миналата година с доста компликации получиха поддръжка по " де минимис ", която беше мизерна сума, напомни Бъчварова. Затова ние предлагаме страната да включи розопроизводителите в подпомагането за трайни насаждения, сподели зам.-председателят на Комисията по земеделие.

Другото предложение на Българска социалистическа партия е обвързвано с това, че розопроизводството се нуждае от научно обслужване. " Предлагаме Селскостопанска академия - посредством Института по розата и етеричномаслените култури, да бъде ангажирана с създаване на технологии за поддържане на генофонда, с оферти за положителни практики в производството ", изясни тя. " Те може да не са наложителни и не всички да ги припознаят, само че когато има научно обслужване при проблем с технология и така нататък, ще се знае кой дава отговор производителите да бъдат осведомени ", сподели Бъчварова.

По отношение на контрола зам.-председателят на земеделската комисия изясни, че в плана на властта той е поверен на 12 ведомства. Министърът на земеделието дава отговор за него и дали той ще търси една или друга организация при неговото реализиране, е негова работа, разяснява Бъчварова. Понеже предлагаме регистърът да бъде изработен от общинските служби, всичките планувани наказания би трябвало да отпаднат, сподели тя. Освен това Българска социалистическа партия предлага режимът за основаване на нови мощности, когато розопроизводители се сплотяват, да е извънредно омекотен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР