В Калофер започна тържественото честване на 170 години от рождението

...
В Калофер започна тържественото честване на 170 години от рождението
Коментари Харесай

В Калофер започна тържественото честване на 170 години от рождението на Христо

В Калофер стартира тържественото честване на 170 години от рождението на Христо Ботев. Няма българин, който да не знае неговия стих " Тоз който падне в пердах за независимост, той не умира ". В Калофер е Иво Никодимов, който ни споделя по какъв начин България отдава респект на великия стихотворец и бунтовник.

 © Българска телеграфна агенция
Настане вечер - месец изгрее,

звезди обсипят свода небесен;

гора зашуми, вятър повее -

Балканът пее хайдушка ария!

Поетът-революционер ни завеща необикновено творчество, което звучи все по този начин настоящо, напомни ни пратеникът на Българска национална телевизия в Калофер Иво Никодимов. Великият българин е роден на утрешния ден в Калофер - в една стая в Калоферското учебно заведение преди 170 години.

За събитието дойде ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше посрещната от почетен часовой на 61-а Стрямска механизирана бригада. По.късно в музея на Ботев тя разгласи, че ще се учреди предприемчив комитет, защото честванията от рожденията на революционера ще се празнуват цяла година - от Калофер до Враца, където Ботев губи живота си, до брега на Козлодуй, където той и четата му слизат от австрийския транспортен съд „ Радецки “.

На борда на този речен транспортен съд той написа писмото до обичаната си, за което ни напомня Йордан Димитров:
 Прощалното писмо на Ботев до обичаната му се пази в трезора на Българска народна банка Прощалното писмо на Ботев до обичаната му се пази в трезора на Българска народна банка
Прощалното писмо на Христо Ботев до обичаната му Венета и тефтерчето на революционера се пазят при неповторими ограничения за сигурност в трезора на Българска народна банка. Безцен...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР