В Калофер празникът Рождество Христо е един от най-почитаните. Местните

...
В Калофер празникът Рождество Христо е един от най-почитаните. Местните
Коментари Харесай

За традициите на Рождество - какви са обичаите в Калофер

В Калофер празникът Рождество Христо е един от най-почитаните. Местните хора празнуват Коледа с дни. Традицията датира от епохи. На трапезата участват характерни за района гозби и ястия.

Подготовката за огромния християнски празник стартира няколко дни по-рано. Първо младите коледари сортират животните, които са един от най-характерните знаци на традицията в Калофер. Те ги водят със себе си за здраве и благодат, защото отглеждането на животни е главен занаят в града.

" Украсени са с юарчета на главата, с панделки, с червила и по принцип се води хубаво животно, рогато. Като ги разкарваме по пътя, коледуваме с тях, водим ги в къщите ", сподели Радослав Димов.

Задължително се коледува с достоверните калоферски носии и с джура гайдите. Изпълняват се песни, които са предадени от по-възрастните коледари.

Имаме на 2-3 места, които шият, само че платовете са останали от по-възрастните хора. Почти ги няма, само че дай боже младите калоферки, сръчни, да подхванат този поминък, тъй като значимо е за нас.

" Песни изпълянваме съгласно къщата, в която идем, където има момиче пеем за момиче, където има момче - пеем за момче ", сподели Аврам Мирчев.

Коледуването стартира още в нощта на Бъдни вечер и продължава минимум три дни и три нощи. Стопаните посрещат коледарите с алено и цялостни маси с вкусни домашни мезета и ястия.

" Традицята при нас е жива, с помощта на хората, които са ни я предали, а ние сме длъжни да я предадем и на идните генерации и още по-щастливи сме от обстоятелството, че дребните и младите деца още от детска възраст незабавно стартират с нашите обичаи да живеят. В Калофер се коледява доста. Някои споделят до 40 дни, други 40 часа, ние особено не по-малко от два дни. Затова Христов ден го честваме на 26-и ", сподели Румен Стоянов.

В Калофер не остава къща без да бъде посетена от коледари. За да обходят всички домове, коледарите се разделят на групи. Така обичаят е спазен и вековната традиция предадена на бъдещите генерации.

Автор: Станислава Христозова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР