В календара за 2021 г. дните от 24 до 28

...
В календара за 2021 г. дните от 24 до 28
Коментари Харесай

Как ще се плаща за работа по Коледа и Нова година

В календара за 2021 година дните от 24 до 28 декември са оцветени в алено. Какво значи това за хората, които ще работят в тези дни? Какви ще бъдат възнагражденията им? Как ще се заплаща и на тези, които ще се трудят в първите дни на новата година - 1 и 2 януари се падат в събота и неделя? Ето разясненията на специалистите:
Обозначаването дневно в календара в алено значи, че той е за отдих или за тържество, само че това не носи информацията, която е основна за заплащането на служащия - то зависи от това дали става дума за формален празник, или просто за почивен ден. При това постоянно се случва формален празник да се падне в събота или в неделя - тъкмо както се получава с наближаващата Коледа. Какво следва от това? 
 
" По закон заплащането за работа на формален празник и в почивни дни е друго . Сега празничните 25 и 26 декември са в събота и неделя, а първите два работни дни по-късно са неприсъствени, само че те нямат статута на формален празник “, прецизира юрист Мирослав Димитров, специалист в КНСБ, пред БНР. 

От това ще пристигна разликата във възнаграждението на тези, които ще работят на 25 и 26 декември, с дължимото на тези, които ще бъдат на работа на 27 и 28 декември. Разликата идва от това дали те работят при петдневна работна седмица - по общоприетоо, всекидневно работно време, или работят по график, при сумирано пресмятане на работното време.
Първата група при работа в почивни или празнични дни поставя ексклузивен труд и това значи, че ѝ се поставя увеличено заплащане на две разнообразни правни учредения – един път, тъй като са работили в почивен ден, и повторно – че са работили на формален празник, разяснява адв. Димитров.

„ Но за тези, които работят при сумирано пресмятане на работното време, увеличение се полага само за труд в празничните дни - т.е. на 24, 25 и 26 декември. 

Според Кодекса на труда хората, които се трудят на формалните празници, имат право на двойно заплащане (минимум). А в случай че трудът по празници е и ексклузивен, надницата е четворна, напомнят от Главна ревизия по труда .

За работата в така наречен неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо заплащане само ако трудът е ексклузивен. Увеличението в този случай е със 75%. Това важи и при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят би трябвало да разпореди работата с нарочна заповед, издадена най-малко 24 часа по-рано, с която служащият да е осведомен против автограф.

Въпроси, свързани със заплащането по празниците, можете да задавате на горещия телефон на инспекцията по труда 0700 17 670.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР