В известна степен липсата на ваксини бе добра новина за

...
В известна степен липсата на ваксини бе добра новина за
Коментари Харесай

Ваксинация по български - с връзки, нокти, лакти и опашки

В известна степен неналичието на ваксини бе добра вест за ръководещите в седмиците, предхождащи изборите. Дефицитът разреши на здравния министър да изяснява, че всичко зависещо от нас е сторено, а за всичко, което се обърква, са отговорни другите. Премиерът зае героичната поза на човек, борещ се със международната неправда, макар че дефицитът се дължеше на личните му недомислици. У популацията непрекъснато се създаваше чувство, че всеки миг ще ни залее море от ваксини. А властите ни уверяваха, че изборът е непотребен и на никое място го няма, само че щом толкоз го желаеме, ще ни бъде възложен.

Цялата тази митология на имунизационния ни модел има една-единствена цел - да скрие бездействието на управляващите и инерцията, с която бе проведен процесът у нас. Месеци преди от заводите да излязат първите флакони, публиката по света бе подготвяна, че това ще е невиждана по логистичните си компликации интервенция. У нас нямаше нищо невиждано - всичко бе сторено по линия на най-лекото противодействие. Сега, когато по всичко проличава, че въпросът с доставките най-накрая ще бъде решен, същинските проблеми на този метод стартират да се демонстрират в цялостния си искра. 

 

Преобръщане на целите

 

Запитан на последния си брифинг преди изборите за какво България по този начин фрапантно заряза най-уязвимите си групи, здравният министър проф. Костадин Ангелов изясни, че нашите възрастни не са като техните (на Европа) възрастни. Това е реалност - нашите възрастни бяха просто зарязани на произвола на ориста. В момента в Европа има девет страни с над 70% имунизирано население на 80 и повече години, а у нас имаме... 5.1%. Следващата на опашката - Латвия, има три пъти по-висок дял имунизирани - 17.4%.

Здравният министър обича да повтаря, че нашите цели по нищо не се разграничават от тези на другите страни. Това обаче е правилно единствено за хората на първа линия - медицинския персонал и учителите. В трета фаза - преди пенсионерите и хронично болните, типично по нашенски бе направена услуга на близки хора и компании, под предлог че са основна инфраструктура. Така може да сме няколко обиколки зад останалите по имунизирани възрастни, само че нищо чудно да се окажем водачи по имунизирани 20-тина годишни айтита, пиари и рекламни сътрудници.

Благодарение на сбърканите приоритети управляващите прахосаха основните месеци преди новата вълна да приготвят рисковите групи за нея, предоставяйки оскъдното количество ваксини на най-будните и търпеливите по опашките. След което подведоха хиляди хора, като прибързано ги оповестиха за щит против пандемията, макар че ваксинираните с " втора игла " и действителна отбрана се брояха по това време на пръсти. Ваксинацията у нас стартира преди повече от 3 месеца, само че едвам тази седмица някои лечебни заведения се сетиха да отворят специфични кабинети за възрастни хора.

 

От една неразбория в още по-голяма неразбория

 

Днес, когато най-накрая дефицитът на ваксини наподобява преодолян, имунизацията още веднъж е стихийна, въпреки и по нов метод - всички етапи, цели, коридори и е-системи работят по едно и също време и можем единствено да съжаляваме, че у здравните професори липсва научно любознание да съберат статистика какъв брой хора отидоха за ваксина, а се върнаха с вирус.

Под лозунга на Борисов " Да се знае, че съм обезпечил ваксини за народа ", подчинените му експериментират какъв брой разнообразни " коридора " могат да натъпчат един върху различен в зрелищни опашки, които у нас очевидно минават за само мерило за триумф. Миналата седмица да вземем за пример се имунизираха едновременно членове на изборни комисии, зелени коридори със свободен достъп, компании от трета фаза, лекари и учители от първа и втора, хора за втора доза и записани от електронната система за записване. Тази седмица " Пирогов " ваксинираше по едно и също време зелени коридори, коридори за възрастни, електронно записани, хора за втора доза и адвокатската гилдия (от която за три дни трябваше да се имунизират над 1000 души).

Кой измежду тези хора е първи, постоянно не знаят сигурно и ваксиниращите. Така, без значение къде и по кое време сте приоритизирани и записани, крайното прекарване в огромна степен е еднообразно разтърсващо. Никой от ръководещите не изяснява за какво сега се пускат няколко взаимно пречещи си линии за имунизация, вместо просто да се остави електронната система да внесе ред, в това число и посредством отделяне в нея на специфични кабинети единствено за възрастни и хронично заболели.

Светът е цялостен със сполучливи модели по какъв начин се прави имунизация. САЩ и Англия трансфораха някои от най-легендарните си игрища и арени във имунизационни центрове със модерни технологии, комфортни модули и доста пространство. Франция също имунизира на " Стад дьо Франс ". Използването на игрища и арени е разумно - техният дизайн, за разлика от този на лечебни заведения и РЗИ-та, е очакван точно за ръководство на огромни потоци от хора, заобикаляйки стълпотворение. Подобни решения обаче изискват отваряне на обичаните спортни зали на Борисов и изпитание от всички управляващи, а у нас всичко е оставено на ваксиниращите и имунизираните, до момента в който кметове и министри безучастно следят навалицата пред кабинетите и си фантазират, че изнасят открит урок на другите.

 

Избор има - единствено че не за вас

 

Голямата и най-скандална загадка на имунизационната ни акция е, че до момента в който управляващите убеждават популацията, че най-хубавата ваксина е поставената ваксина и избор няма по целия свят, избор има. Тайната, несъмнено, е обществена. Бегъл взор из статусите във Фейсбук показва, че сякаш всички ваксини са идентични, само че " Модерна " приляга най-добре на тези висши касти, които през 1986-а първи научиха, че марулите не би трябвало да се ядат. Цели класи се имунизират намерено с " Пфайзер ", без пояснение за какво те имат право на избор, а всички останали - не. С доста фанфари тази седмица за пръв път бяха дадени РНК ваксини и на персоналните лекари, само че колкото единствено да се вдигне звук - флаконите се оказаха по четири на човек.

Управляващите имат няколко дежурни пояснения за тези проблеми - " Пфайзер " и " Модерна " са прекомерно чувствителни и би трябвало да се ползват единствено в огромните болници; някои гилдии имат по-спешна потребност от цялостна отбрана от други; и дори, че народът самичък избира по-конвенционалната " АстраЗенека ". Всичко това обаче не е въпрос на непреодолими компликации, а на неприятна организация и още по-лоша осведомителна акция. И е директен резултат от безконечното разбиране, че жителите са слуги на администрацията, а не противоположното.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР