В изпълнение на конституционно установените правомощия на прокуратурата да следи

...
В изпълнение на конституционно установените правомощия на прокуратурата да следи
Коментари Харесай

Вижте доклада на прокуратурата за състоянието и контрола на язовирите

В осъществяване на конституционно откритите пълномощия на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността и предвид на събитията през последните години, свързани с наводнения на територията на страната, Върховна административна прокуратура /ВАП/ неведнъж е предприемала дейности по реда на надзора за правда по съблюдаване наредбите на Закона за водите /ЗВ/, Закона за отбрана при бедствия/ЗЗБ/, респ. подзаконовите актове по използването им и осъществяването на пълномощията от способените държавни контролни органи. Това оповестиха от прокуратурата.

През последните две години, поради публичната им значителност, се открояват следните две надзорни инспекции:

I. В сходство с контролните пълномощия, планувани със ЗИДЗВ – Дъждовни води, бр.58/31.07.2015 година, с възлагателен акт от 13.01.2017 година ВАП разпореди инспекция на национално равнище – на ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол /ДАМТН/ – поради нормативните условия за техническа и безвредна употреба на язовирните стени и оборудванията към тях, съгласно експертната подготвеност и притежаваната от представителите на ДАМТН професионална подготовка, да открият и посочат язовирите и/или оборудванията, при които е налице най-висока степен на несъблюдение на тези условия и по едно и също време с това е налице най-сериозна заплаха от пораждане на повреди и съответните нездравословни последствия за популацията, както и в какво се показва неизпълнението съответно за всеки от тях. По отношение на по този начин избраните язовири и уреди е указано да се подхващат незабавни ограничения – издаване на наставления с извънредно къси периоди за осъществяване, насилствени административни ограничения и други неотложни действия по реда на член 145, ал.2 от Закон за водите за попречване или ограничение на вреди в случаи на заплаха от наводняване. За установените нарушавания, с оглед пълномощията на ръководителя на ДАМТН по член 199б от Закон за водите, както и по член 201, ал.11 и 12 вр. с член 200, ал.1 т.38-41 от Закон за водите, е указано да се подхващат дейности по налагане на насилствени административни ограничения и по осъществяване на административнонаказателна отговорност на нарушителите.

Резултатите от инспекцията се съдържат в писмо-доклад Изх.№ 57-00-144-/20/16/ 13.03.2017 година на ръководителя на ДАМТН.

Извършената инспекция е открила 205 броя язовири и/или уреди на територията на цялата страна, при които е налице най-висока степен на нередовност и в същото време заплаха за популацията.

В резюме във връзка с тях е установено:

1. Неизпълнение на условията за безвредна техническа употреба на язовирните стени и/или оборудванията към тях;

2. Масово несъблюдение на издадени предишни наставления, осъществяването на които не е било обвързано със срокове;

3. Не са подхванати насилствени административни ограничения, макар плануваните пълномощия за това в наредбата на чл.199б от Закон за водите. В тази връзка в цитираното писмо на ДАМТН се сочи, че заради непълна правна уредба „ използването на насилствени административни ограничения по член 199б от Закон за водите е невероятно “;

4. Въпреки многочислените установени нарушавания, липсват данни за издадени наказателни постановления, а формираните актове за определяне на административни нарушавания /АУАН/ са единствено 6 /шест/броя, като са направени и 23 предложения за сформиране на АУАН;

5. По отношение на 129 броя от тестваните общо 205 язовири, макар към този момент установените нарушавания, са издавани нови наставления, без да се стартират дейности по формиране на административнонаказателни производства, като в същото време са планувани нови инспекции по осъществяване на новите наставления.

Във връзка с плануваните от страна на ДАМТН дейности по реализиране на следващ надзор и за определяне дали регистрираната административно-наказателната активност е осъществена в цялостен размер, от ДАМТН е изискана спомагателна информация.

В отговор са ни изпратени копия на 100 броя АУАН, преобладаващият брой от които е вследствие на установени нарушавания в хода на друга предишна инспекция, инициирана от ВАП през 2016 година и то след съответно сезиране от ВАП за предприемане на ограничения за активизиране на активността по налагане на насилствени административни ограничения и по осъществяване на административнонаказателна отговорност.

За горните констатации на 17.03.2017 година ВАП сезира министъра на стопанската система – за преценка нуждата от осъществяване на инспекция по отношение на осъществяване на нормативно откритите пълномощия на ДАМТН по реализиране на държавния надзор на язовирните стени и оборудванията към тях, надлежно за предприемане на законоустановени ограничения, при съществуване на учредения за това.

В осъществяване на прокурорския акт министърът на стопанската система е упълномощил на инспектората към МИ извънпланова инспекция в ДАМТН.

След неведнъж удължение на инспекцията, на 25.10.2017 г.във ВАП е получен отчет на инспектората при МИ, в който е споделено мнението на ДАМТН, че заради недостатъчност на законовата уредба „ използването на насилствени административни ограничения по член 199б от Закон за водите е невъзможно“.

II. По мотив сигнал за заплаха от злополучие заради закъснение на процедурата по осъществяване на план за ремонт на язовирната стена на язовир „ Бели Искър “ и прилежащите й уреди, през 2016 година ВАП извърши инспекция по съблюдаване наредбите на Закон за водите и Наредбата за изискванията и реда за реализиране на техническата и безвредна употреба на язовирните стени и оборудванията към тях, както и на надзор за техническото им положение, във връзка с посочения язовир.

Проверката откри следното:

Със ЗИДЗВ, обнародван в Дъждовни води бр.61 от 2010г., статутът на язовир „ Бели Искър “ е изменен от обществена общинска на обществена държавна благосъстоятелност. В Приложение № 1 към чл.13, ал.1, т.1 от същия закон язовир „ Бели Искър “ е включен под т.5а в листата на комплексните и значими язовири.

С решение на механически експертен съвет, назначен със Заповед № РД-02-14-586 от 27.07.2016 година на министъра на районното развиване и благоустройството, е признат „ Анализ на техническото положение на язовирната стена на язовир „ Бели Искър “ за интервала 14.06.2012 година – 12.06.2015 година “ В цитирания разбор е дадена оценка за положението на язовирната стена на язовир „ Бели Искър “ и прилежащите й уреди, по отношение на тяхната градивна и софтуерна сигурност и въздействието им върху околната среда, като „ неизправно-частично работоспособно положение “. Съгласно член 48, т.2, б. “б “ от Наредбата за изискванията и реда за реализиране на техническата и безвредна употреба на язовирните стени и оборудванията към тях, както и на надзор за техническото им положение, влезнала в действие на 14.10.2016 година, когато техническото положение на язовирната стена и оборудванията към нея се дефинира като „ неизправно – отчасти работоспособно “, се постановат ограничавания в натоварването и се подхваща ремонт.

Предвид признатата от техническия експертен съвет отрицателна оценка за положението на стената на язовир „ Бели Искър “ и прилежащите й уреди и за попречване на отрицателни и рискови последствия в района, с Разпореждане от 12.01.2017 година, на съображение чл.145, ал.1, т.6, вр. с ал.3 от Закона за правосъдната власт, на всички оторизирани от закона с съответни отговорности и пълномощия държавни и общински органи и сдружения е разпоредено предприемане на незабавни координирани ограничения за осъществяване на рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната стена и оборудванията към нея, както и основаване на нужната организация за непрекъснатото съблюдаване на наложено ограничаване в натоварването и поддържането на водното равнище до привършване на рехабилитационните и укрепителните работи.

В хода на инспекцията се откри, че без значение от посочената смяна във връзка с собствеността на язовир „ Бели Искър “, в нарушаване на Закона за държавната благосъстоятелност, в продължение на повече от 6 години възникването на право на благосъстоятелност в интерес на страната не е удостоверено по надлежния ред – посредством издаване на акт за обществена държавна благосъстоятелност. В осъществяване на Разпореждане от 18.01.2017 година на ВАП до регионалния шеф на София област са формирани актове за обществена държавна благосъстоятелност №№ 5212-5216/03.02.2017 година, одобрени от регионалния шеф на София област за недвижимите парцели, представляващи язовир „ Бели Искър “.

В осъществяване на Разпореждането от 12.01.2017 година до сегашния миг не са осъществени ремонтни дейности за гарантиране на сигурността на оборудването. Декларира се само съблюдаване на въведените ограничавания на натоварването при употребата на стената на бент. „ Бели Искър “, само че отговорността за финансирането на поддръжката на язовирната стена се трансферира сред министерства, дружество-концесионер, община и регионална администрация.

Поради това, на 26.10.2017 година ВАП ангажира министъра на околната среда и водите, министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на енергетиката, министъра на вътрешните работи, ръководителя на Държавна организация за метрологичен и механически контрол, изпълнителния шеф на „ Софийска вода “ АД и кмета на Столична община, в рамките на пълномощията, открити и от закона, и от контракта за концесия за даване на В и К услуги на територията на Столична община за предприемане на всички вероятни ограничения /организационни, контролни, санкционни, превантивни и други, вкл.мерки за действително обезпечаване на градивна и софтуерна сигурност/, с оглед попречване на вероятни рискови последствия при употребата на язовирната стена на язовир „ Бели Искър“ и прилежащите уреди.

В отговор на посоченото сезиране от 26.10.2017 година са получени следните уведомления:

1. Кметът на Столична община ни уведомява, че на 05.05.2017 година Столична община е предоставила за разглеждане в Министерство на регионалното развитие план за тристранно съглашение сред Министерство на регионалното развитие, Столична община и „ Софийска вода“ АД за реда и изискванията за одобряване на механически вид и осъществяване на реорганизация /II етап/ на язовирната стена „ Бели Искър “;

2. Министърът на районното развиване и благоустройството ни уведомява, че Министерство на регионалното развитие е подхванало дейности по правене на план за четиристранно съглашение – сред Министерство на регионалното развитие, Столична община, „ Софийска вода“ АД и Областна администрация – Софийска област и към сегашния миг планът е в развой на разискване сред заинтерсованите страни;

3. Председателят на ДАМТН е изготвил наставление до Министерство на регионалното развитие / в качеството му на разположение, на което са предоставени правата за ръководство на бент. „ Бели Искър “/, в период до 31.05.2017 година да бъдат подхванати нужните дейности за пускане на процедура за осъществяване на ремонт. В инструкции период от страна на Министерство на регионалното развитие не са подхванати дейности по осъществяване на предписанието, заради което на 28.08.2017 година на министъра на районното развиване и благоустройството е формиран АУАН № 02-019/28.08.2017 година

След запознаване с горните данни от ВАП е съобразено, че методът, следван от ДАМТН компрометира предназначението и резултатността на контролно-санкционната активност. А последната е извънредно значима, както за понасяне на законоустановени наказания от нарушителите, по този начин и за въздържане на други жители и организации от непозволено държание.

Отсъствието на ПАМ, от своя страна, значи, че не се осъществят мероприятията, които имат предпазен и преустановителен темперамент при нарушавания. Тезата на ДАМТН и на Инспектората не може да се одобри, тъй като се касае за функционалност, предоставена със закон, а градирането на типовете ПАМ съгласно тежестта им в чл.199б, ал.1 от с. з. навежда на извод, че за вземане предвид на типа на нарушаването при активиране на ПАМ от голяма важност е и експертната компетентост на органите на ДАМТН.

По отношение на язовир „ Бели Искър “ от ВАП е регистрирано, че не са подхванати дейности по започване на рехабилитационни и укрепителни работи за обезпечаване на безвредно прилагане на стената и оборудванията към нея. За това състояние причина е и мнение на самостоятелен държавен орган – КЕВР, съгласно което концесионерът не следва да се натоварва с капиталовите разноски по поддръжката и употребата на язовир „ Бели Искър “. Позицията, представена преди малко опонира радикално на наредбата на §10, ал.1 ПЗРЗИДЗВ, предвиждаща че смяната в собствеността върху водностопански системи и уреди, предоставени на концесия, не визира предоставените във връзка с тези обекти права и отговорности на концесионерите и концедентите, а съгласно концесионния контракт концесионерът е напълно длъжен и виновен за своя сметка и риск за всички аспекти от употребата и поддръжката на язовир „ Бели Искър “.

Изложените проблеми са със засилено публично значение, защото законоворегламентираните отговорности са призвани да опазят главните богатства на хората – живот, здраве, имущество.

Поради това е от изключителна значимост предприемането на всички нормативноустановени ограничения за прецизно спазване на закона и използваните режими за застраховане на сигурността и сигурността на язовирните стени и прилежащите им уреди.

Идентифицираните проблеми, първо, слагат въпрос до каква степен е обосновано възлагането на правата за надзор, наказания и налагане на ПАМ на орган, който е структуриран като една основна дирекция към ДАМТН към министъра на стопанската система, включително с оглед опцията за справяне с тези отговорности, защото се касае за широкообхватна активност по отношение на сигурността на огромен брой обекти, чиято употреба води до евентуална опасност в доста насоки, включително за живота, здравето, имуществото на популацията на цялата територия на Република България.

На последващо място, налице е незабавна нужда от образуване на дейностите, които да обезпечат безвредната употреба на стената и оборудванията на „ Бели Искър “ – огромен язовир наоколо и над гр. София, където са съсредоточени население и материални запаси.

В сходство с посоченото и в осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да брани законността е сезиран министър-председателят на страната.

/ PDF файл / 2.0 MB
/ PDF файл / 156.9 KB
/ PPTX файл / 720.7 KB

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР