В историята ни има много политика и затова познанието на

...
В историята ни има много политика и затова познанието на
Коментари Харесай

Тайната на тракийските мистерии - познанието от Древността за напреднали. Пловдив, 30 септември

В историята ни има доста политика и по тази причина познанието на траките и знанието ни за тракийската цивилизация години наред са " заключен извор " за нас и актуалния свят. Пред високите и високоизмерниконцепции за живота на траките, ние през днешния ден изглеждаме като туземци.Това съобщи пред Дарик изпълнителният шеф на Фестивала Тракийски мистерии Пламен Иванов.

В последния ден на септември, Пловдив ще е хазаин на най-мащабното културно събитие в България, обвързвано с античната история, традициите и изкуството на траките.Интерактивният театър „ Тракийска Мистерийна Драма ", който ще е кулминационната точка на фестивала,ще може да се гледа на 30.09.2023 г. от 21:00 ч. на Античния спектакъл.Преживяванетое за всеки, който желае да се запознае от близко с античната тракийска просвета, нейните свещени корени, обичаи и послания. Музиката, хореографията, театралните костюми и цялата сценография на спектакъла са една среща сред минало и настояще. Навлизайки в митичното пространство на античните, феновете ще се допрян до едно друго измерение и до непреходното богатство на траките – Божествената Реч.

Фестивалът и спектакълът се осъществят на база на доста изследвания и вдъхновението на екипа да сътвори нещо в действителност живо, което демонстрира по какъв начин профанното може да бъде в едно с висшето - сакралното. Такава е била философията на живот на траките, чиято антична цивилизация се е развивала по нашите земи.Като съпътстващи събития по време на фестивала са включени серия лекции, шествие и забавни ателиета на Античния спектакъл, свързани с античните обичаи и обичаите на траките. Музиката за спектакъла е основана от екип композитори, сред които и Елица Александрова.

Откъде знаем музикалните тонове, на които е свирилОрфей и още за основаването на фестивала, може да чуете от диалога на Петър Тодоров сизпълнителния шеф на фестивала - Пламен Иванов.

*30.09.2023, 14:30 ч. в Античния спектакъл Пловдив-Изложба „ Тракийски Мистерии " - цифровият актьор Диляна Ангелова ще показа своята актуализирана сбирка от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика.

*30.09.2023, 16:00 ч. в Античен Римски Стадион, Пловдив-Лекции на тематика „ Древната тракийска просвета, език и цивилизация и приложението на културното завещание на траките в нашето съвремие ". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация „ Родов Завет “ и Сдружение „ Академия Орфика “.

* 30.09.2023 година, 17:30 ч.Фестивалното Шествие към Античния спектакъл.

*30.09.2023 година, 18:00 ч. в Античния спектакъл Пловдив-ателиета, неповторимите по рода си уъркшопи за тракийския обичай и просвета ще срещнат участниците с разбирането на траките за техния обичай, потапяйки ги в античната атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки стадий от свещения празничен цикъл:

Мистерията на българския ритуален хляб- участниците в тази работилница ще се допрян до тайнството и дълбоките „ послания ", закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и през днешния ден и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове.

Мистерията на Тракийската одежда- участниците в тази работилница ще се срещнат със сакралната символика и предопределение на дрехата, като обръщение, което невидимите сили, обуславящи живота ни, „ прочитат ". Те ще се срещнат със Словото, което античните траки са влагали в своята одежда и ще имат опцията „ да се пременят в облеклата " на античните траки, посредством готови реплики на дрехи, като тези от изображения върху достоверни артефакти.

Мистерията на оброчните глинени плочки- участниците в тази работилница ще се допрян и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, призоваващи благослов и отбрана, открити в антични археологически находки по нашите земи от тази ера. Те ще се срещнат с разчитането на сакралните послания, за отношението на траките към писаното слово и ще могат да изпишат персонална оброчна плочка с орфически признателни формули на свещената тракийска книжовност.

30.09.2023, 21:00 ч. в Античния спектакъл Пловдив,спектакъл „ Тракийска Мистерийна Драма "

Билети на касите на и на място от Академия Орфика.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " / National Culture Fund, Bulgaria.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР