в историята на Великобритания в церемонията ще участват мюсюлмански, индуски,

...
в историята на Великобритания в церемонията ще участват мюсюлмански, индуски,
Коментари Харесай

Каква вяра изповядва Чарлз III и може ли главата на Англиканската църква да не е християнин

в историята на Англия в церемонията ще вземат участие мюсюлмански, индуски, сикхски, будистки и еврейски свещеници. Това подхранва теориите, че новият английски крал не е християнин.

Вярващ християнин

Чарлз III счита да пази правата на всички християни
Снимка: Getty Images

Чарлз е набожен християнин, който се моли на Бог всяка вечер . Поне по този начин по-малкият му наследник принц Хари в книгата си " Spare ". Други също го дефинират като по-вярващ от майка му.

Но през целия си живот кралят е проявявал интерес към други религии. Той постоянно се е самоопределял и като бранител на всички вероизповедания , освен на англиканството.

Преди погребението на майка си, кралица Елизабет II, Чарлз III даде банкет в Бъкингамския замък за религиозни водачи и разказа себе си като " предан англикански християнин ". Но призна, че страната е доста по-различна от тази, която оглавява майка му преди 70 години. " Винаги съм мислил за Англия като за " общественост от общности ", споделя той.

" Това ме накара да схвана, че суверенът има в допълнение обвързване... да пази многообразието на нашата страна, в това число като пази пространството за самата религия. "

За пръв път коронацията на новия монарх ще включва и молитва на глас. Чарлз счита да помоли Бог " да благослови всички деца, от всяка религия и убеждения ".

Той също по този начин ще получи благословии от други християнски водачи. Кардинал Пиетро Паролин ще съставлява папа Франциск и Ватикана. Чарлз ще бъде помазан с миро осветено и от Йерусалимския православен патриарх Теофил III. То е извлечено от маслини, растящи над гроба на принцеса Алис - племенницата на българския княз. Православните препратки не свършват до тук - по време на коронацията ще пее Византийския хор.

Таен православен или католик


Чарлз III е постоянен посетител на манастира в Атон
Снимка: Getty Images

Така стигаме до други две известни теории. Според едната Чарлз III скрито е православен християнин, а съгласно другата католик.

Вестник " Катимерини " написа, че Чарлз има дългогодишна и изключително към православната религия.

" Гърция е в кръвта ми и от дълго време изпитвам обаяние към нейната антична просвета и история " декларира Чарлз пред гръцкия вестник през 2018 година. Причината е, че неговият пра-дядо е първият гръцки монарх - датчанинът Георгиос I Гръцки, чието рождено име е Вилхелм. Баща му - принц Филип е роден на остров Корфу. Самият Чарлз III е чест клиент на манастира в Атон .

" Няма подозрение, че английското кралско семейство е православно в сърцето си. За страдание, Чарлз е доста стеснен от позицията си ", декларира духовник от манастира пред гръцкия вестник.

Казаното от непряк човек обаче мъчно може да се назова доказателство, а гръцкият шовинизъм може изясни раздухването на тази версия. Безспорно, родът на Чарлз III е обвързван с Гърция.

Теорията за прикрития католицизъм е по-слабо издържана и датира от времето, в което Тони Блеър се конвертира в католицизма. Британските католици ще участват на коронацията на монарха за пръв път от оповестяването на англиканската религия за обособена деноминация през 16 век от крал Хенри VIII.

Чарлз сподели персонална неприкритост към католиците, като отсрочи личната си женитба с Камила през 2005 година, с цел да участва на погребението на папа Йоан Павел II. Освен това той е взел участие в редица благотворителни събития на Ватикана. Въпреки това самият Чарлз III удостоверява, че не е католик.

Скрит мохамеданин и другар на юдаизма?

Чарлз III постоянно е защитавал исляма от разнообразни нападки
Снимка: Getty Images

" Знаете ли, че принц Чарлз одобри исляма? Да, да. Той е мохамеданин. Не мога да кажа повече. Но това се случи в Турция. О, да, той одобри исляма ", починалият Назим Ал-Хакани, основен мюфтия на Кипър.

" Глупости ", дават отговор от Бъкингам.

В края на 90-те години на предишния век се ражда и прякорът му принц Чарлз Арабски - игра на думи с британеца Лоурънс Арабски. Причината за това е добре документираният интерес на английския крал към исляма.

Чарлз III учи арабски, с цел да разбере по-добре Корана. Монархът прави няколко мощни обществени изказвания в поддръжка на исляма.

През 1989 година той отхвърля да застане на страната на английския жител Салман Рушди, против който аятолах Рухола Хомейни издава фатва за осквернение.

По време на посещаване през 2006 година в университета Ал-Азхар в Кайро, Чарлз подлага на критика публикуването на карикатурите , осмиващи ислямския оракул Мохамед. Той разказва исляма като притежаващ " едно от най-големите съкровища на насъбрана мъдрост и духовно познание, налични за човечеството ", " Ал Джазира ".

В исляма Чарлз III вижда отговорът на доста от наболелите съгласно него проблеми на съвремието ни. Чарлз III е прочут природозащитник и по думите му Коранът съдържа доста природосъобразни послания.

" Казано е, че има граници за изобилието на природата и тези граница са сложени от самия Бог ", декларира Чарлз III в тирада пред Оксфордския център за ислямски проучвания през 2010 година По-късно той добавя, че всеки може да се поучи от " духа на Рамазан ".

Чарлз от дълго време се застъпва за доближаване на мюсюлманския свят и Запада, добавяйки, че има доста " недоразумения и незнание " по отношение на разбиранията за тази религия на Запад. " Има огромен дълг , който нашата просвета и цивилизация имат към ислямския свят ", добавя монархът.

Чарлз предизвестява, че екстремизмът не би трябвало да се преглежда като " признак " на исляма, тъй като той участва и в останалите, в това число християнството.

Макар Чарлз III да не е мохамеданин, той несъмнено демонстрира огромно схващане към исляма и приветства по-голямото отваряне на страната си към него.

Междувременно вестник " Хаарец ", че коронацията на Чарлз III ще е една " много еврейска гала ".

Чарлз III и специфичната му кипа
Снимка: Getty Images

Британските евреи ще се съберат в синагогите и даже в самото Уестминстърско абатство, с цел да отбележат възкачването на крал Чарлз на трона в събота, което ще бъде " най-еврейската коронация в английската история ", написа вестникът.

Една от аргументите за това е, че след раждането си Чарлз III е обрязан от равин Джейкъб Сноуман.

За разлика от кралица Елизабет II, която в никакъв случай не е посещавала Израел през дългите си години на трона, нейният наследник Чарлз е правил пътувания до еврейската страна. Там той постоянно отива на гроба на своята баба - гръцката принцеса Алис. Тя оказва помощ за спасяването на голям брой евреи по време на Холокоста. Приносът и носи призванието " Праведници на народите " от института " Яд Вашем ".

Крал Чарлз III има лична персонализирана кипа, украсена с формалния кралски герб на принца на Уелс. Монархът поддържаше положително другарство с починалия някогашен основен равин на Англия, лорд Джонатан Сакс. Чарлз държа много прочувствена тирада по време на погребението му през 2020 година.

Бог е един

Чарлз III има откровен интерес към всички огромни международни религии и вярвания
Снимка: Getty Images

Във време, в което религията подхранва напрежението по света, Чарлз се пробва да преодолее разликите сред религиозните групи, които съставляват все по-разнообразното общество на Англия.

Той желае да бъде обединител на мултикултурна Британия . Кралят показва това с жеста си към всички огромни вероизповедания - християнство, ислям, юдаизъм, индуизъм, будизъм и други. Чарлз III се старае да приобщи всички вярващи, с цел да могат дружно да създадат Британия по-мирен и сполучлив собствен дом.

Всичко това поражда теории, че вярванията на Чарлз III не могат да се причислят към нито една от изброените религии.

Според теоретиците на конспирацията това значи, че английският монарх вижда в себе си не просто началник на английската черква, а възможен водач на нова вяра, обхващаща целия глобус. Естествено, за тези негови упоритости няма нито едно доказателство.

Нашата Богиня - Земята

Други настояват, че същинският Бог, който Чарлз III уважава е Земята. Други го назовават.

Крал Чарлз III желае да отбрани планетата за бъдещите генерации - дълбока пристрастеност, която той показва през шестте десетилетия, прекарани в очакване на трона. Пределно ясно е, че това ще бъде главната тематика на новия монарх, написа ABC.

Десетилетия преди други политици Чарлз III приказва за потребността от въвеждането на ограничения, които да спасят нашия общ дом от климатичните промени.

През 1989 година Чарлз написа книгата си " Визия за Англия ", в която твърди, че обичайните способи на архитектура и хармония, употребявани в предишното, би трябвало да се употребяват повече в бъдеще. По думите му персоналният автомобил би трябвало да отстъпи място на обществения превоз и колелото. Той се застъпва за политики, които ще разрешат на всеки да понижи въглеродния си отпечатък .

Документирано е, че Чарлз III се застъпва за органичното земеделие и е съперник на замърсяването надалеч преди Грета Тунберг да се роди. През 2020 година двамата се срещат на сцената на Световния стопански конгрес в Давос. Там младата активистка получава цялостната поддръжка на Чарлз.

Маската на монарха

Вярванията на Чарлз III са комфортен чадър против рецензиите
Снимка: Getty Images

След всичко написано до тук идва ред и на най-неудобния миг за английския монарх. Както има доказателства, че той има интерес към екологията и религиите, по този начин има и обстоятелства, съгласно които всичко това е маска за пред света.

Да стартираме към пристрастеността му - битката с климатичните промени и опазването на природата. Самият монарх постоянно лети на персоналния си аероплан . Макар да предлага ограничението на въглеродния отпечатък, той не се отхвърля от скъпите си разходки до ски курорти. Макар да се застъпва за вегетарианската диета и опазването на природата, самият той е разпален ловджия и постоянно употребява месо.

Само през 2020 година неговият въглероден отпечатък се прави оценка на 3133 тона CO2 спрямо 8,3 тона, отделяни от междинния английски жител. Казано с други думи, английският монарх замърсява към 400 пъти повече от елементарния британец.

Същото може да се каже и за опитите му да се хареса на всички вярващи. Британия е все по-мултикултурна. Ако Чарлз III се концентрира само върху англиканската черква, то това би отблъснало болшинството от хората на острова. Подходът му да покаже интерес към исляма, православието, юдаизма, будизма и други религии може да се схване и като популизъм. По този метод той си подсигурява оптимален брой поддръжници.

Не би трябвало да се не помни, че фигурата на Чарлз бе положена на редица рецензии и срещна много ниско утвърждение след разялата му с принцеса Даяна.

Опитите да се хареса на мултикултурна Британия могат да са добре премерена тактика за опазване на въздействието на монархията .

Редица медии акцентираха, че след гибелта на Елизабет II все по-малко хора могат да се нарекат " лоялисти ". Мнозинството от младите британци също не се отнасят с удивление към своя монарх. Пример за това може да се откри и в някогашните колонии на Англия. Някои от тях са постигнали някаква форма на самостоятелност, само че в това време са признали английския монарх за собствен държавен глава.

През 2021 година Барбадос дефинитивно скъса с английската монархия, като има изгледи в близкото бъдеще това да направи и Ямайка.

Изглежда разумно 74-годишния Чарлз III да потърси тематики, които са по-близки до съвремието на неговите жители. Толерантността, разбирателството и загрижеността за околната среда са полезности, които срещат все по-голям % утвърждение измежду жителите. Доказателствата сочат, че английският монарх е по-скоро откровен във вярванията и разбиранията си, които е заявил обществено. Но това не значи, че с посланията си той цели и да усили поддръжката за английската монархия в един от по-трудните за нея интервали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР