В историческото решение най-висшият съд на Южна Африка осъди бившия

...
В историческото решение най-висшият съд на Южна Африка осъди бившия
Коментари Харесай

Бившият южноафринаски президент Джейкъб Зума е осъден на 15 месеца затвор

В историческото решение най-висшият съд на Южна Африка осъди някогашния президент на страната Джейкъб Зума на 15-месеца затвор за пренебрежение към съда, откакто той отхвърли да се яви пред проверяващите.

На Зума беше подредено да се съобщи в границите на пет дни, в противоположен случай на полицията ще бъде заповядано да го арестува и заведе в пандиза.

Решението основава казус за Южна Африка - и пример за континента - като вкарва някогашен държавен глава в пандиза, защото не е дал отговор на следствие за корупция.

" Обявено е, че господин Джейкъб Гедлейхлекиса Зума е отговорен за закононарушението пренебрежение към съда, " сподели съдията от Конституционния съд Сиси Хампепе.

„ Никой човек не е над закона. “

79-годишният Зума е упрекнат, че е разрешил ограбването на държавната хазна по време на съвсем деветгодишния си престой на поста, който завърши пагубно през февруари 2018 година, когато ръководещият Африкански народен конгрес (AНК) го принуди да напусне.

Преди да напусне поста, той реагира на възходящия напън, като сътвори проверяваща комисия, ръководена от заместник-главния арбитър Реймънд Зондо.

В продължение на години Зума спъваше работата на комисията.

Той свидетелства единствено един път, през юли 2019 година, и упрекна Зондо в пристрастност.

След това той пренебрегва няколко предложения за наново появяване, в това число предписание на Конституционния съд през януари, като в някои случаи се базира на медицински аргументи и подготовка за нов развой за корупция.

Зума се показа пред съда още веднъж за малко през ноември, само че си потегли, преди да бъде разпитан и раздразненият от държанието му Зондо изиска от Конституционния съд да се намеси.

" Този тип неуважение и неподчинение са противозаконни и ще бъдат осъдени ", сподели Хампепе.

" Не ми остава друга опция, с изключение на да осъдя господин Зума на отнемане от независимост, с вярата, че това изпраща недвусмислено обръщение... върховенството на закона и правораздаването надвиват. "

Тя сподели, че Зума, като някогашен държавен глава, е бил наясно със закона, само че все пак се е сложил " в жестоко нарушаване " на правосъдна заповед. " Решението постановява наказване отнемане от независимост за период (от 15 месеца) ", съобщи тя.

Тя подрежда на Зума да се съобщи на полицията в Йоханесбург или в Нкандла, град в югоизточната провинция Ква-Зулу Натал, където той има дом, в границите на пет календарни дни. Ако „ господин Зума не се показа... министърът на полицията... би трябвало в границите на три календарни дни след приключването на избрания период... да предприеме всички нужни и възможни по закон стъпки, с цел да се увери, че господин Зума е предаден на изправителен център, с цел да стартира да изтърпява присъдата ", сподели съдията.

По-голямата част от следствието на комисията за корупция включва трима братя от богатото индийско бизнес семейство Гупта, които са спечелили доходоносни държавни поръчки и даже са били в положение да избират министри от кабинета.

Отделно против Зума има 16 обвинявания за машинация, рушвет и рекет, свързани с покупка на изтребители, патрулни кораби и военна екипировка от 1999 година от пет европейски оръжейни компании за 30 милиарда ранда, което е еквивалент на близо 5 милиарда $.
По време на покупката Зума беше заместител на президента Табо Мбеки. Той е упрекнат в приемане на подкупи на обща стойност четири милиона ранда от една от компаниите - френският оръжеен колос Thales.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР