В Истанбул е задържан настоящият лидер на джихадистката групировка „Ислямска

...
В Истанбул е задържан настоящият лидер на джихадистката групировка „Ислямска
Коментари Харесай

„Ода ТВ“: В Истанбул е задържан лидерът на „Ислямска държава“


В Истанбул е арестуван актуалният водач на джихадистката формация „ Ислямска страна “ Абу Хасан ал Курайши. Това заяви турският информативен портал „ Ода ТВ “, представен от Българска телеграфна агенция.

По информация на портала идните дни президентът на Турция Реджеп Ердоган ще заяви детайлности за интервенцията по задържането на джихадиста.

Засега информацията не е доказана от други източници.

По данни на „ Ода ТВ “ интервенцията по задържането на водача на „ Ислямска страна “ е била осъществена предходната седмица и е била ръководена от началника на Главната дирекция на полицията в Истанбул Зафер Акташ.

Акцията е била осъществена при голяма секретност взаимно от турската разследваща работа Разузнавателна служба на Турция с екипи от Отдела за битка против тероризма на истанбулската полиция.

При дейностите на службите не се е стигнало до престрелка. След задържането Абу Хасан ал Курайши е бил разпитван от екипи на полицията за битка с тероризма и на националното разузнаване. При разпитите са получени доста значими сведения за организацията, показва уеб сайтът.

През 2019 година Турция спомага за интервенцията на американските специфични сили, при която бе премахнат предходен водач на групировката – Абу Бакр ал Багдади.

Следващ водач на групировката стана Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който са самовзриви февруари 2022 година при интервенция на Съединени американски щати. След като удостовери гибелта му, „ Ислямска страна “ разгласи за собствен водач Абу Хасан ал Хашими ал Курайши.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР