В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН за

...
В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН за
Коментари Харесай

Русия, Турция, Украйна и ООН подписaха споразумение за износ на зърното

В Истанбул беше подписано съглашение по проекта на Организация на обединените нации за деблокиране на износа на украинско зърно в изискванията на война и за разрешаване на Русия да изнася зърно и торове, оповестява „ Хюриет “.

На церемонията по подписването в двореца Долмабахче в Истанбул участваха генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От съветска страна документът е подписан от министъра на защитата Сергей Шойгу. Преди това Украйна подписа своята част от съглашението - също с Турция и Организация на обединените нации. Руският министър на защитата Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха обособени, само че идентични съглашения с представители на Организация на обединените нации и Турция за обновяване на блокираните черноморски направления за доставка на зърно. Украински публични лица обявиха, че не желаят да слагат името си на еднакъв документ с руснаците поради петмесечната война.

Ердоган съобщи, че „ спорът в Украйна ще завърши на масата за договаряния “.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган - основен състезател в договарянията, който има положителни връзки както с Москва, по този начин и с Киев - съобщи, че се надява съглашението да проправи пътя за възможен мир в Украйна.

" Надявам се, че тази взаимна стъпка, която подхващаме с Украйна и Русия, ще съживи пътя към мира ", съобщи турският водач.

Ердоган назова срещата в Истанбул за храните " историческа ", като съобщи, че съглашението сред Анкара, Москва, Киев и Организация на обединените нации ще предотврати риска от апетит в света.

" Днес в Черно море има фар - фар на вярата, фар на опцията, фар на облекчението ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш при подписването на съглашението след месеци на сложни договаряния, които на няколко пъти заплашваха да се провалят. " То ще донесе облекчение за разрастващите се страни, които са на ръба на банкрута, и за най-уязвимите хора, които са на ръба на глада ", сподели Гутериш, представен от Агенция Франс Прес.

„ Пристанищата в Украйна няма да бъдат разминирани. Ще бъдат употребявани безвредни пътища за експорт на зърно като част от „ Продоволствената договорка “, обявиха от Организация на обединените нации.

Представителите на Организация на обединените нации настояват, че бързо е било решено, че разминирането на региона ще отнеме прекалено много време, с цел да се понижи опасността от гладна гибел, която се популяризира в някои от най-бедните елементи на света.

Споразумението ще разреши да се възобнови безвредното превозване на селскостопански артикули от черноморските пристанища. Сделката, контрактувана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, открива безвредни коридори, по които украинските кораби могат да влизат и излизат от три избрани черноморски пристанища в Одеса и покрайнините ѝ. Двете страни също по този начин се ангажираха да не атакуват корабите по пътя на влизане или излизане.

Турският президент изрази горделивост от приноса на страната си за превъзмогването на продоволствената рецесия, която отдавна е на дневен ред в международен мащаб.

Ердоган съобщи, че през идващите дни ще бъде обновено морското мореплаване в Черно море, което ще има позитивно влияние върху продоволствената сигурност на доста страни, оповестява Анадолската организация.

" Изпълнението и наблюдението на този извънредно значим проект ще се реализира посредством взаимен координационен център в Истанбул ", съобщи турският водач.

Но всички детайли може да стартират да работят едвам през идващия месец. Представители на Организация на обединените нации настояват, че Украйна може да изпрати няколко кораба първоначално, с цел да се увери, че съглашението работи.

" Говорим за няколко седмици, преди да забележим вярното осъществяване на влизащи и излизащи кораби ", сподели един от чиновниците на Организация на обединените нации.

Той съобщи, че е необходимa навременна подготовка за новата жътвена акция в Украйна, когато зърнохранилищата би трябвало да бъдат разчистени за новата годишна продукция.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк предизвести, че нарушаването на съглашението от страна на Русия и навлизането в региона на украинските пристанища ще бъде посрещнато с " неотложен боен отговор ".

По-рано, на 13 юли, в турската столица се организира четиристранна среща на представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации, на която бяха разисквани доставките на зърно и други артикули от блокираните поради войната украински черноморски пристанища.

Турският министър на националната сигурност Хулуси Акар съобщи, че е реализиран прогрес в основаването на координационен център в Истанбул, който ще включва представители на четирите страни.

Гутериш работи по проект, който ще даде опция на Украйна да изнесе милиони тонове зърно, които са блокирани в черноморските ѝ пристанища - ход, който би могъл да облекчи международната продоволствена рецесия, поради която цените на пшеницата и други зърнени култури се повишиха. Най-малко 22 млн. тона зърно са блокирани там заради войната.

Миналата седмица страните се срещнаха в Истанбул, като реализираха авансово съглашение по проекта. В него се планува взаимен надзор на корабите, които напущат и идват в черноморските пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността на маршрутите за прекачване, обявиха турски публични лица.

В Истанбул ще бъде основан координационен център за превозване на износа, който ще включва чиновници на Организация на обединените нации, Турция, Русия и Украйна и ще бъде под егидата на Организация на обединените нации.

Според документите за унищожаване на рестриктивните мерки върху съветския експорт и за улеснение на износа на украинско зърно, Москва и Киев са се договорили корабите, които плават от Украйна със зърно, да не бъдат атакувани, съобщи на брифинг почитан чиновник на Организация на обединените нации.

" Двете страни се съгласиха, че никоя от тях няма да нападна кораби, които идват от тези (украински) пристанища и излизат от териториалните води в Черно море и оттатък него. Така ще бъде обезпечено безвредно прекосяване. Това ще се следи от Съвместния координационен център в Истанбул. Ние в Организация на обединените нации към този момент започнахме да решаваме кой ще бъде нашият представител в този център ", сподели той.

В взаимния координационен център в Истанбул ще работят най-вече военни. Той ще стартира да действа най-много до 2 седмици.

Споразумението за експорт на украинско зърно през Черно море е годно за 120 дни с опция за удължение, съобщи на брифинг пред кореспонденти почитан чиновник на Организация на обединените нации.

Във Вашингтон представителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Съединени американски щати приветстват съглашението. " Но това, върху което се концентрираме в този момент, е да държим Русия виновна за осъществяването на това съглашение и за това да даде опция на украинското зърно да стигне до международните пазари. Твърде дълго време Русия извършваше тази обсада ", сподели Прайс.

Съгласно съглашението контролът върху пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний, през които ще се изнася зърно, " остава за украинската страна ". Освен това " не се планува наличието на други плавателни съдове в тези пристанища, като се изключи тези, които ще обезпечават износа на зърно и обвързваните с него хранителни артикули и торове ".

Русия и Организация на обединените нации ще основат механизъм за продан на информация за износа на артикули и торове посредством съветските пощенски служби към организацията, заяви източник от Организация на обединените нации.

" Руската федерация и секретариатът на Организация на обединените нации ще основат механизъм за съвместен продан на информация за осъществяване на меморандума ", съобщи пред РИА Новости източник от Организация на обединените нации, осведомен с текста на документа.

Организация на обединените нации ще отстрани пречките пред износа на храни и торове от Русия в региона на финансите, застраховките и логистиката, както и ще помогне да се подсигурява, че продуктите не попадат под глобите.

" Секретариатът ще работи, с цел да подсигурява, че способените органи и частният бранш ще изключат продуктите и торовете, в това число суровините, нужни за производството на торове (особено амоняка), от Русия от ограничаващите ограничения, наложени против Русия ", съобщи източникът.

Той добави, че по този метод Организация на обединените нации желае да насърчи износа на съветски артикули и торове на международните пазари.

Той съобщи, че Организация на обединените нации ще постави старания и за " поощряване на транспарантен и безконтролен достъп на артикули и торове до международните пазари ", когато има финансови, застрахователни и логистични спънки.

Русия ще улесни износа на храни, в това число слънчогледово олио, от следените от Киев пристанища в границите на меморандума с Организация на обединените нации, заяви източник от Организация на обединените нации, осведомен с документа.

" Руската федерация ще улесни безпрепятствения експорт на храни, слънчогледово олио и торове от черноморските пристанища, следени от Украйна ", съобщи източникът.

Меморандумът сред Русия и Организация на обединените нации по отношение на износа на храни и торове от Русия ще бъде годен за период от три години, заяви източник от Организация на обединените нации, осведомен с текста на документа.

" Този меморандум влиза в действие от датата на последното му сключване от представители на Русия и секретариата на Организация на обединените нации ", сподели той и добави, че документът " ще бъде годен за три години ".

Събеседникът посочи, че в случай че страните решат да спрат да ползват документа, те ще би трябвало да се осведомят взаимно в писмена форма три месеца преди предстоящата дата.

Същевременно той посочи, че " меморандумът не е интернационален контракт и не открива никакви права или отговорности по интернационалното право ".

В Истанбул са подписани два документа, ориентирани към решение на проблемите с доставките на храни и торове на международните пазари, заяви съветското министерство на защитата. Вторият документ дефинира логаритъм за експорт на украински селскостопански артикули от следените от Украйна черноморски пристанища, сподели Шойгу.

" В основата на последния е логаритъм, препоръчан от Руската федерация, който включва морски филантропичен кулоар, през който търговски кораби могат безвредно да плават до и от следените от Украйна черноморски пристанища ", сподели министърът.

Износът на зърно по безвредни коридори от три украински пристанища в границите на съглашението ще възлиза на към 5 милиона тона месечно.

От Англия обявиха, че е жизненоважно " дейностите на Русия да подхождат на думите й " във връзка с договорката за зърно.

Европейски Съюз приветства внимателно споразуменията на Русия и Украйна с Организация на обединените нации и Турция за обновяване на доставките на зърно, които биха могли да облекчат международната продоволствена рецесия, в която милиони хора гладуват.

" Днешното съглашение в Истанбул е стъпка в вярната посока. Призоваваме за бързото му използване ", написа в Туитър ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

Днес Европейската комисия даде зелена светлина за възобновяване на суспендирането на разпоредбите за сеитбооборот, които изискват от европейските аграрни стопани да оставят 1,5 милиона хектара обработваема земя да лежи под угар.

Недостигът на зърно в международен мащаб, остър от изменението на климата и съветската инвазия и обсада на Украйна, принуди членовете на Европейски Съюз да загърбят нормалните правила за сеитбооборот и да усилят оптимално производството. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР