В Истаграм лидерът на Вокс например поизостави мъжкарските пози и

...
В Истаграм лидерът на Вокс например поизостави мъжкарските пози и
Коментари Харесай

Сантяго Абаскал - рицарят на крайната десница

В Истаграм водачът на " Вокс " да вземем за пример поизостави мъжкарските пози и към този момент избира да театралничи измежду голям брой от хора, или като грижлив татко на многодетно семейство - той има четири деца от два брата. Пак в Инстаграм на някои фотоси той театралничи прегърнал през раменете пенсионерка, или пък по време на разходка измежду природата, нещо което той обича доста.

А в предизборните си клипове Абаскал се пробва да се наложи като една бащинска фигура, споделя Палау и напомня, че в предишното водачът на " Вокс " позираше яхнал кон на фона на музика от филмите от поредицата " Властелинът на пръстените ", подготвен да си върне още веднъж Испания.

Всичко това е ясна отпратка към Реконкистата - поредицата от войни, целящи възвръщането на окупираните от мюсюлманите територии в интервала 8-и - 15-и век.

Според анализаторката Палау Абаскал желае да се показа като рицар с всичките му религиозни препратки и да изтъкне готовността си да се бори и мъжествеността си. Начинът на изказ на Абаскал е елементарен и категоричен, посипан с погрешни изказвания, доближаващ се до този на Доналд Тръмп, добавя експертката.

Роден в Билбао и израснал в Амурио, село в Страната на Баските, на което дядо му е бил кмет по време на диктатурата на Франсиско Франко (1939-1975 г), Абаскал споделя, че татко му, общински консултант от Народната партия, е оживял при три опита за ликвидиране от сепаратистите от ЕТА.

 

Съумявайки да съживят една последна десница, до този миг в маргинализирана, Абаскал и " Вокс " като цяло упрекват постоянно левицата, че желае да раздели испанците, като оправдава паметта на жертвите на франкизма и вандализира гроба на Франко, ексхумиран през 2019 година от монументалния му пантеон по предписание на държавното управление на Санчес.

 

Абаскал е привикнал с полемиките. По време на предизборната акция неговата партия се открои, като отхвърли съществуването на насилието, обвързвано с пола, или като отхвърли да издигне в общините и областите, в които ръководи с Народната партия, знамето с цветовете на дъгата, с което се асоциира ЛГБТ общността, през юни, когато по традиция са гей парадите в страната.

Всичко това трансформира " Вокс " и нейните улвтранационалистически и ултраконсервативни позиции, по-специално тези по отношение на абортите, в неуместен съдружник за консерваторите.

Според политолога Андрес Сантана Лайтнер от Автономния университет в Мадрид Сантяго Абаскал се прояви като сръчен пълководец, като не изиска нищо от Народната партия в подмяна на поддръжката си на районно или общинско равнище след първите изборни триумфи преди пет години, като по този метод изчака подобаващия миг с търпението на култиватор на бонзаи, което сред прочее е една от неговите пристрастености.

И през днешния ден Абаскал може да претендира за нещо в подмяна на гласовете, които той даде на Народната партия, като това нещо е влизане в държавното управление, в случай че неговата поддръжка се окаже нужна за Народната партия след парламентарния избор в неделя. 

Превод от френски: Габриела Големанска
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР