В Испания всяка година се диагностицират над 3000 нови случая

...
В Испания всяка година се диагностицират над 3000 нови случая
Коментари Харесай

Испански болници търсят 250 доброволци за изпитване на ваксина срещу СПИН



В Испания всяка година се диагностицират над 3000 нови случая на ХИВ-позитивни, а в международен мащаб - над 1 милион и половина. Годишно почиват близо 690 000 души от свързани с вируса заболявания, а останалите има късмет да оцелеят единствено в случай че живеят в развитите страни.

На фона на всичко това няколко испански лечебни заведения не могат да намерят доброволци за присъединяване в клинични изпитвания на ваксина против СПИН.

40 години след първият публично регистриран случая на СПИН в Лос Анджелис, ваксина против ХИВ-вируса към момента няма, само че има международно изследване във крайна фаза, което се чака да даде резултати до няколко месеца.

Испания взе участие в него и за задачата би трябвало да набере 250 доброволци, които ще са част от 3 800 тествани жители на осем страни. Търсят се хомосексуални мъже на възраст сред 18 и 60 години, с цел да се включат в изследването, което се организира в разнообразни лечебни заведения в Мадрид, Барселона, Кордоба и Валенсия.

" Проблемът е, че всички, които се явяват, считат, че ще бъдат инфектирани с ХИВ-вируса и е мъчно да ги убедим, че това няма да се случи ", споделя Висенте Естрада от болница Сан Карлос в Мадрид.

" Мозайка " е името на изследването, което може да приключи с утвърждението на първата в света ваксина против СПИН. Тя се създава от Janssen на Johnson & Johnson и се състои от четири дози, разпределени за 12 месеца.

В момента над 37 милиона са инфектираните по света, а над 33 милиона към този момент са умряли. В Испания по данни на Министерството на здравеопазването сред 140 000 и 170 000 души живеят с вируса, от които съвсем всеки пети е недиагностициран.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР