В Испания не можеха да излизат навън в продължение на

...
В Испания не можеха да излизат навън в продължение на
Коментари Харесай

Да пораснеш на възраст. И на размер

В Испания не можеха да излизат на открито в продължение на шест седмици. В Ухан бяха затворени за 76 дни. Най-зле беше във Филипините, където на децата беше неразрешено да напущат домовете си повече от година. Това бяха някои от най-драконовските пандемични затваряния, които младежите трябваше да понесат. Но даже и по-кратките и по-малко ограничаващите оставиха белези върху живота на децата - с последици, които ще стават все по-очевидни през 2022 година

Една от най-потискащите трендове е увеличението на детското затлъстяване, което се форсира в доста страни, защото децата стояха вкъщи по-дълго, постоянно пред екран. Глобално изследване, оповестено през 2017 година в Lancet, предвижда, че в случай че тогавашните трендове се запазят, към 2022 година делът на децата и юношите на възраст сред 5 и 19 години със затлъстяване за първи път ще надмине този на тези, които са с поднормено тегло. Сега тази прогноза, наподобява, сигурно ще се сбъдне.

Много хора считат, че деца със свръхтегло се срещат единствено в богатите страни, до момента в който рецесията с храненето в бедните страни се демонстрира единствено под формата на обилие от измършавели деца. В реалност 27% от децата с наднормено тегло на възраст под пет години в света живеят в Африка, а 48% са в Азия. Нещо повече - в някои елементи на Африка и Азия броят на децата с наднормено тегло е два до четири пъти по-висок от броя на децата, които са прекомерно слаби за своя растеж (мярка за остро недохранване, известно като " измършавяване " ).

През последните 10 години делът на децата с наднормено тегло пълзи нагоре, до момента в който делът на недохранените деца понижава. През 2020 година 5.7% от децата на възраст под пет години са били с наднормено тегло, а 6.7% са страдали от измършавяване.
Реклама
Пандемията обърка всичко. Сътресенията в бедните страни удариха най-силно фамилиите, които живееха на ръба на оцеляването. За доста от тях стана по-трудно да обезпечат храна на трапезата си, тъй че децата им евентуално са отслабнали. Но загубата на мускулна и мастна маса при децата може да се преобърне бързо, когато храненето се усъвършенства. Ето за какво се чака всяко обвързвано с пандемията покачване в низходящата наклонност във връзка с броя на децата с поднормено тегло да бъде кратковременно.
Автор: Капитал
Това обаче не е по този начин при затлъстяването. Лошите привички за хранене и физическа интензивност, образувани в ранното детство, имат наклонност да се резервират през юношеството и в зрелост. За милиони дребни деца, останали у дома по време на пандемичните затваряния през 2020-2021 година, тези основни привички се трансформираха към по-лошо. В Германия да вземем за пример 28% от децата на възраст сред 3 и 5 години са се занимавали по-малко с физически действия, а 20% са консумирали повече сладки храни по време на пандемията.

В богатите страни затлъстяването при децата е концентрирано в бедните фамилии. В бедните страни обаче това е проблем на междинната класа - тъй че с повишението на междинния приход от ден на ден деца минават в зоната на свърхтеглото. Нещата се утежняват от обстоятелството, че гладуването в ранна възраст покачва риска за едно дете да наддаде бързо на тегло по-късно, което съгласно учените се дължи частично на метаболитни промени. Редица небогати страни сега са изправени пред " двойна зараза " от недохранване и затлъстяване, които постоянно съжителстват в една и съща общественост и даже в едно и също домакинство.

През 2022 година и по-късно очаквайте увеличение на страните, които поставят повече старания за смяна на " затлъстяващата " среда, в която живеят децата. Политиците ще вкарат повече налози върху сладките питиета и храни, ще обновят учебните стратегии за извършения и хранене и ще стартират да третират затлъстяването като заболяване (каквото то е съгласно Световната здравна организация), а не като персонален неуспех.
Реклама
За най-малките пострадали колкото по-рано могат да се извърнат нещата, толкоз по-големи са възможностите им да се радват на по-дълъг, по-здравословен и по-щастлив живот, когато пораснат.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР