В Иран е открито ново петролно находище в югозападната част

...
В Иран е открито ново петролно находище в югозападната част
Коментари Харесай

Иран е открил ново петролно находище

В Иран е намерено ново петролно находище в югозападната част на страната. Това оповестяват Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки изявление на иранския президент Хасан Рохани на протест в град Язд. То имало ресурси от 53 милиарда барела недопечен нефт.
Според известието петролното находище се намира в югозападната провинция Хузестан и е на повърхност от 2.4 хиляди квадратни километра.
Това се обрисува като второто по величина петролно находище в Иран, след известното в Ахваз, което е със ресурси от 65 милиарда барела.

Хузестан е остан (провинция) с повърхност 64 055 кв. километра. Намира се на североизточния бряг на Персийския залив. Административен център на региона е град Ахваз. Тази иранска провинция е позната и с още едно име - Арабистан. Наименованието на района идва от първите жители на тези земи, персийското племе на хузите, които населявали тези земи до основаването на империята на Ахеменидите. Официалното наименование на региона Хузестан е дефинитивно одобрено с указ на шахиншаха Реза Шах Пахлави през 1923 година. До 1925-а територията на сегашен Хузестан се намира под протектората на Британската империя.

В предишното регионът е считан за житница на Месопотамия и Персия. Хузестан е богат на петрол и природен газ, заради което е бил обект на набези от страна на прилежащ Ирак. В Хузестан се намира и най-голямата Водноелектрическа централа в Иран.

Ислямска република Иран е страна в Югоизточна Азия, наричана в предишното и Персия . Тя е 17-а в света по територия с повърхност 1 648 195 кв. километра. Населението ѝ е към 75 млн. души. Страната е считана за районна мощ и има значимо геополитическо значение със своето стратегическо разположение сред Близкия изток, Централна Азия и Южна Азия и със забележителните си ресурси от петрол и природен газ.

Столица на Иран е град Техеран, най-големият град и най-важният политически, културен и икономически център в страната.

Иран е на второ място по рандеман на петрол в ОПЕК, държи 10% от международните нефтени ресурси (на трето място). Страната е на второ място по ресурси от природен газ в света (след Русия). Има капацитета да се трансформира в енергийна суперсила. Промишлената инфраструктура обаче става все по-неефективна поради остаряване.

Голяма част от газовите ресурси на Иран остават неразработени. Но страната ще бъде принудена да го направи, тъй като към 75% от електрическата енергия, създавана в страната (33 000 мегавата мощности), идва от електроцентрали, работещи с природен газ. Останалите 18% идват от петрол, и към 7% от Водноелектрическа централа. Иран строи също по този начин слънчеви, вятърни и геотермални електроцентрали.

Бързият напредък на популацията и стопанската система са причина потреблението на електрическа енергия да се усилва. Правителството се стреми да задоволява тези потребности посредством строителството на нови газови Топлоелектрическа централа, както и на АЕЦ.

През последните години Съединени американски щати постановиха поредност от наказания, засягащи търговията, кредитирането и вложенията в Иран. Има ограничавания за износа на нефт, като облекчаването на глобите и достъп до петролните активи на Иран се обвързва със заледяване на нуклеарната му стратегия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР