В интервю за Би Би Си, посветено на успешния ход

...
В интервю за Би Би Си, посветено на успешния ход
Коментари Харесай

Успешната масова ваксинация в Сърбия

В изявление за Би Би Си, отдадено на сполучливия ход на всеобщото имунизиране в Сърбия, която изпреварва сензитивно останалите европейски страни, министър председателят на страната Ана Бърнабич споделя, че няма значение от кое място идва имунизацията – от Китай, от Съединени американски щати или Китай - значимото е да е безвредна и ефикасна и да дойде допустимо най-скоро, съобщи БНР.

Образованата в Съединените щати Ана Бърнабич стана първият европейски водач, имунизиран с „ Пфайзер-Бионтех “, русофилът вътрешен министър бе инжектиран с съветската „ Спутник V “, а министърът на опазването на здравето получи китайската „ Синофарм “. Така стартира репортажът по Би Би Си, в който се акцентира, че това е метод да се покаже на скептичното сръбско население, че имунизирането е безвредно. Това обаче е и илюстрация за метода към публичните поръчки, който сложи Сърбия отпред в конкуренцията за ваксиниране в континентална Европа.

Както показва Ана Бърнабич: „ За нас имунизирането не е геополитически въпрос, а здравен проблем “. Тя обаче добавя, че не счита да подлага на критика Европейски Съюз, който е оказал помощ доста на Сърбия по време на пандемията. Би Би Си разяснява, че този прагматичен метод е дал огромен резултат. Останалите страни на Западните Балкани имат компликации с обезпечаването на доставки с ваксина, възлагайки техните очаквания на Европейски Съюз или на интернационалната скица „ Ковакс “.

За разлика от тях Сърбия е на път да имунизира една десета от популацията си доникъде на февруари. Тя е по напред и от всички страни членки на Европейски Съюз, с двойно повече имунизирани от страни като Германия, Испания и Италия и четири пъти повече от Холандия. Въпреки че сръбският министър председател може да упорства, че няма място за геополитика, когато става дума за ковид, топлите връзки на Белград с Пекин и Москва безспорно оказват помощ за количеството доставени ваксини, на което страните от Европейски Съюз могат единствено да завиждат, заключава Би Би Си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР