В Индонезия сексуалното насилие е тема табу. Но в граничен

...
В Индонезия сексуалното насилие е тема табу. Но в граничен
Коментари Харесай

Излекувай травмата: как една млада жена се опълчи срещу сексуалното насилие в Индонезия

В Индонезия половото принуждение е тематика табу. Но в граничен град като Батам случаите на полов трафик и полово принуждение са едни от най-многобройните в страната. За 20-годишната Риа Фебрианти опълчването на това табу е това, което движи работата ѝ в неправителствена организация, която оказва помощ на дами жертви.

Това е методът за самата нея да се възвърне от нейното собсветно прекарване във връзка с минал случай на принуждение. Днес тя е намерила подкрепяща общественост с други младежи в Батам, които самоуверено приказват против половото принуждение и трафика. Тъй като Риа се застъпва за правата на жертвите да рапортуват за своите случаи и да търсят възобновяване, тя продължава своето лично пътешестване, с цел да се излекува.​

Нейната вдъхновяваща история описват публицистите от Voice of America (VOA) в поредицата от къси документални филми 52 documentary.

" Когато бях дете, не съумях да видя Батам от по-широка вероятност и да видя минусите му. Но когато започнах образованието си, от началното учебно заведение до гимназията, най-сетне съумях да видя, че Батам е директно място и заради това има доста скрити пристанища, където хората могат да влизат и излизат от страната нелегално. И защото тези хора са в уязвими позиции, те постоянно стават жертви на полово принуждение и трафик " , показва Риа.

" Виждала съм доста новинарски истории за деца, които се продават или стават жертви на детска проституция. Така че, макар че е развъртян град, към момента има доста благоприятни условия за осъществяване на закононарушения. И по този начин има доста случаи на полово принуждение, които не се оповестяват ", продължава тя.

В момента Риа работи като помощник за дами жертви във фондация Embun Pelangi. " Беше ми дадена голяма опция да работя и да изучавам тук ", споделя момичето.

 voa VOA

" Първият път, когато помогнах на жертва да рапортува в полицията, си помислих, че защото полицията има особено звено за оказване на помощ на жертвите, те ще бъдат по-информирани в оправянето с тях. Оказва се, че не е по този начин. Те не престават да повтарят въпросите си и да питат: „ Защо искаше да го направиш? Как можа да се поставиш в това състояние? “ Никой не желае да бъде третиран по този метод ", споделя Риа.

" Обикновено се оправям с жертвите от момента, в който за първи път се свържат с нас. Опитваме се да ги предразположим, с цел да можем да преценим от какво имат потребност. Например, в случай че се усещат зле физически, можем да ги заведем в болница. Можем да ги придружим в процеса на полицейско следствие, " споделя тя.

 voa VOA

Риа споделя още, че е от огромна значение жертвите да бъдат третирани като другари и чиновниците от организацията да бъдат прекалено официални или плашещи.

Риа също е член и някогашен водач на младежката доброволческа група на фондацията. Членовете образоват други младежи в Батам по отношение на половото принуждение и трафика на хора и се застъпват за правата на жертвите.

Научете още от видеото за работата на тази смела млада жена, историите ѝ с жертви на полово принуждение и опитите ѝ за съвмества работа с полицията и по-добро използване на закона. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР